Hubble-teleskopets eXtreme Deep Field-bild
1 av 3
Hubble-teleskopets eXtreme Deep Field-bild - Foto: Nasa
Hubble-teleskopet in action
2 av 3
Hubble-teleskopet in action - Foto: Nasa
Den planerade Hubble-efterföljaren JWST
3 av 3
Den planerade Hubble-efterföljaren JWST - Foto: Nasa

Här är de mest avlägsna galaxer vi någonsin sett

Hubble-teleskopet har slagit till igen. Den här gången får vi se helt nya galaxer, tidigare dolda i det infraröda.


Hubbleteleskopet
Hubbleteleskopet är ett rymdteleskop som NASA och ESA sände upp i rymden 1990. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 km ovanför jorden, utanför dess atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det är därmed ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till en mängd ny kunskap inom detta område. Källa: Wikipedia

RYMDEN. Var befann du dig för 13 miljarder år sedan? Tja,sannolikt utspridd i atomer över hela universum, kanske som en del i en av deförsta himlakropparna som börjat formas när världsrymden var ung. Som miljarderav minimala legoklossar som planlöst virrade runt, helt ovetande om att de 13miljarder år senare skulle sammanfogas i just dig.

Med andra ord kan det vara så att det förstariktiga baby-fotot på dig nu finns att beskåda. Nasa har nämligen släppt en nyversion av sin kända rymdbild Deep Field, och på den kan vi se längre bort irymd, och längre tillbaka i tid, än vi någonsin tidigare kunnat. Bilden kallas eXtreme Deep Field, och astronomiprofessorn Sofia Feltzing på Lunds universitetsäger att vi har Hubbleteleskopets nya infraröda kamera att tacka för den.

– Den installerades 2009, under den sistaserviceomgången Hubble fick. Med infraröd information kan vi se fler objekt äntidigare. Bilden är alltså på samma motiv, och tagen på samma sätt – uppbyggdav observationer gjorda över en tioårsperiod - men innehållandes mer information, merdetaljer och säkert bättre upplösning, säger Feltzing till Nyheter24.

Feltzing tycker det är roligt att få se bilder somdenna, särskilt eftersom den går rakt in i hennes forskningsområde.

– Mitt fält handlar om varför galaxer ser ut somde gör, och den här bilden visar hur galaxer ser ut under den tidsperiod då våregen bildades. Det gör att vi kan se hur de beter sig, och bygga modeller somvisar hur de utvecklas därifrån.

Hubble har varit operativ i omloppsbana kring jorden sedanbörjan på 90-talet, och sedan dess har en hel del problem uppstått och lösts påteleskopet. Nu är det dock slut med ingreppen, då Nasas rymdskyttelprogram harlagts ner och det därmed inte finns några möjligheter att laga eventuella fel.

– När gyrotekniken som gör att teleskopet riktarin sig på rätt område, eller för den delen någon av kamerorna, lägger av så ärdet slut på det roliga.

Då får vi människor sätta hoppet till denplanerade efterföljaren JWST (James Webb Space Telescope), som är designat föratt kunna observera särskilt i det infraröda. Sverige har bidragit medinstrumentet MIRI, och teleskopet planeras skjutas upp 2018 – om planen håller,vill säga.

– Alla i branschen ler lite i mjugg åt dethela. JWST har enorma budgetproblem, och det har diskuterats uppe på högapolitiska nivåer flera gånger för att rädda det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.