Grattis Sverige - nu har vi en halv miljon Wikipedia-artiklar!

I dag krossade vi den magiska barriären, och är nu redo att gå ut i stora världen. Svenska Wikipedia har äntligen fått 500 000 artiklar.


Wikipedias längsta artiklar

Wikipedias äldsta bevarade artikel är rätt och slätt Götaland men det är ingalunda uppslagsverkets mest omfattande. På listan över svenska Wikipedias största sidor hittar vi mestadels listor, och i topp tronar den om fåglar (som innehåller länkar till över 10 000 fågelartiklar). Sedan följer en drös listor om till exempel "fasta fornminnen" i olika svenska kommuner, och vi får vänta ända till plats 54 där den längsta artikeln i faktisk flytande text dyker upp: engelsk grammatik

WIKIPEDIA. Grattis, Sverige! På torsdagen gick vår version av Wikipedia över det magiska strecket en halv miljon i antal artiklar. Svenskspråkiga Wikipedia skapades 2001, som den fjärde språkversionen av uppslagsverket, och antalet artiklar gör oss i dag till den tolfte största versionen i världen.

–  Det dök upp ett par hundra artiklar vid lunchtid, så nog var det ett litet gäng användare som hade suttit och hoppats bli den som tog oss över strecket. Helt plötsligt hade vi många nya artiklar om franska kommuner, OS-idrott och svenska skulptörer, säger Johan Jönsson, presskontakt för svenskspråkiga Wikipedia i ett pressmeddelande.

Artikeln som i dag puttade oss över den magiska gränsen var den om spelet Kirby 64: The Crystal Shards och den sällar sig därmed till en minst sagt brokig skara artiklar. Det första sexsiffersjubileet firades 2005, då antingen artikeln om språkljudet epiglottal klusil eller den om färöiska politikern Jógvan við Keldu blev nummer 100 000. Året efter fick Wikipedia 200 000 artiklar, följt 2008 av artikel nummer 300 000 - nämligen den om Arvidsjaurs kyrka. Klockan 18.00 den 19 juni förra året såg därefter artikeln om Venusfigurinerna från Balzi Rossi dagens ljus, och blev därmed uppslagsverkets 400 000:e. Drygt ett år senare står vi nu här med en halv miljon artiklar.

Och på sistone har tillväxten gått fort för svenska Wikipedia, enligt Jönsson. Något han ser positivt på.

– Det finns flera anledningar, dels har Wikipedia mognat och är bättre nu än 2005. Inte bara i hur materialet ser ut, utan även redaktionellt. Folk har tydligare idéer om vad vi ska göra med sidan. Dessutom är det enklare att plocka ur statistik ur databasen, och enkelt robotskapa en grund för till exempel franska kommuner som man sedan kan gå igenom manuellt, säger Jönsson till Nyheter24.

När engelska Wikipedia skakades av en intressekonflikt i förra veckan sade samma Jönsson till Nyheter24 att den svenska versionen av uppslagsverket inte riskerade att utsättas för samma problem, eftersom det hade så pass låg aktivitet att man kunde hålla ett öga på allt som hände. Att det nu ska växa ur händerna, och möta samma problem som engelska Wikipedia, är heller ingenting som oroar honom.

– Jag ser inte att vi i nuläget skulle kunna uppnå den snabba tillväxten, det finns helt enkelt för få personer som pratar svenska.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!