Joel Kinnaman deppar för att hans film finns gratis på nätet
1 av 3
Joel Kinnaman deppar för att hans film finns gratis på nätet
Jakob Eklund letar efter skurkarna som laddat upp hans film på nätet
2 av 3
Jakob Eklund letar efter skurkarna som laddat upp hans film på nätet
Jens Hultén sitter i bilen och pratar om hur arg han är på de som laddat upp hans film på nätet
3 av 3
Jens Hultén sitter i bilen och pratar om hur arg han är på de som laddat upp hans film på nätet

Ännu en Johan Falk-film läckt på nätet

Johan Falk-filmerna är omtyckta på nätet. Men populariteten har en baksida: Nu har ännu en film i serien läckt ut innan dess lanseringsdatum.


FILDELNING. I slutet av september avslöjade en blogg hos Moviezine att Johan Falk-filmen Spelets Regler låg ute för nedladdning redan fem dagarinnan dess officiella lanseringsdatum. Nu kan Nyheter24 vidare berätta att ävenuppföljaren, De 107 patrioterna, funnits tillgänglig på nätet i en vecka innan den släpps på DVD.

– Det är för jävligt att det finns en obefintlig respekt förupphovsrätt i Sverige och övriga världen, säger filmens producent JoakimHansson, som befinner sig på en tevemässa i Cannes, till Nyheter24 i ett SMS.

Sedan den tredje oktober har De 107 patrioterna, med premiärdatumet satt till den 10 oktober, funnits tillgänglig på ett flertal olikatorrentsidor. På bloggar och forum har filmerna diskuterats, och mångauppskattar chansen att på förhand se actionrullen. Men producenten JoakimHansson är upprörd, och efterlyser politisk handlingskraft.

– Varför ska inte branscher som omsätter över 10 miljardertillsammans i Sverige inte få stöd från politikerna i att stävja den illegalafildelningen och ha en rimlig chans att överleva? Det är inte någon mänskligrättighet att begå brott.

Var i kedjan mellan produktionsbolagen och handeln somläckan har inträffat vet inte Hansson, men han säger att det sannolikt är någonenskild person från distributörernas sida som ligger bakom. Att läckan skullevara någon kupp för gratisreklamens skull vill han inte veta av.

– Det är inte reklam, det är ett brott mot upphovsrättslagendå vi INTE har bestämt att filmerna ska få laddas upp och sedan laddas nergratis! Att allt som kan göras om till ett digitalt format ska definieras sominformation och vara gratis på internet, men inte när det säljs som fysiskprodukt, är bara en pinsam tankekonstruktion för att slippa göra rätt för sig,SMS:ar en arg Joakim Hansson till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!