Söndag 13 Jun
Stockholm

Hårdare straff mot hackare

Hackare ska få högre straff - så att polisen får övervaka dem.
1 av 2
Hackare ska få högre straff - så att polisen får övervaka dem. Foto: Øijord, Thomas Winje / AP / SCANPIX
Det mycket löst sammansatta kollektivet Anonymous genomförde DDoS-attacker mot flera svenska myndigheter.
2 av 2
Det mycket löst sammansatta kollektivet Anonymous genomförde DDoS-attacker mot flera svenska myndigheter. Foto: Faksimil Youtube

Dataintrång och andra angrepp kan komma att straffa sig hårdare än i dag. Sveriges regler är utformade för en annan tid, menar justitieminister Beatrice Ask.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

SVERIGE. Den senaste tidens rapportering om nätattacker mot myndigheter verkar ge effekter på den politiska debatten. På onsdagen går justitieminister Beatrice Ask ut med att straffen för dataintrång och andra typer av angrepp kan bli hårdare i framtiden.

– Vi ser ju att det är en trend att angreppen mot företag, banker och myndigheter blir allt allvarligare. De regler Sverige har är utformade för verksamheter i en annan tid, säger hon till Sveriges Radio.

Just nu pågår en utredning om it-relaterad brottslighet som nu också får i uppgift att se över påföljdsfrågan.

Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen, menar att en lagändringen kan vara nödvändig för att fälla fler. Maxstraffet på två år för dataintrång leder till att polisen inte får ta till lika kraftfulla åtgärder som de skulle vilja.

– Vi skulle kunna använda hemliga tvångsmedel, alltså hemlig övervakning av elektronisk kommunikation, säger han till Sveriges Radio.

I förra veckan uppmärksammades flera överbelastningsattacker mot svenska myndigheter. I de fallen handlade det dock inte om några intrång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela