David Rose visade sig vara en bluff
1 av 2
David Rose visade sig vara en bluff
Nätforskaren Elza Dunkels
2 av 2
Nätforskaren Elza Dunkels - Foto: Mattias Pettersson

Forskaren om dödsbluffen: "Vi måste veta att sådant här händer"

Elza Dunkels, nätforskare, kommenterar den påhittade karaktären David Rose: "Trollande är en ny genre som uppstått via nätet"


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Berömda nätbluffar

Hannah Widerstedt 
Den kända bloggaren avslöjade i veckan att hela den provocerande karaktär hon utgjort i media-Sverige det senaste året bara varit ett skådespel och konstverk. Syftet ska ha varit att visa på hur bloggvärlden verkligen ser ut.

"Gay girl in Damascus" 
Under den arabiska våren blev hon känd som en öppet lesbisk kvinna i Syrien. Men sedan visade det sig att hon i själva verket var en skotte som velat uppmärksamma tillvaron i landet.

Lonelygirl15 
Vad som från början verkade vara en videodagbok tillhörande en vanlig amerikansk tjej utvecklades långsamt till en mystisk deckare - tills det framkom att det hela från början varit fiktion. Serien fortsatte dock få fans, och blev en succé.

INTERNET. I dag berättar Nyheter24 om fallet med den rullstolsbundnebloggaren David Rose, vars för tidiga död hamnade på löpsedlarna och engageradehundratusentals personer i förra veckan. I går visade det sig nämligen att hanvar fejkad, en påhittad karaktär som spelats av en okänd person. Läs hela texten om David Rose här.

Det här är dock inte första gången någon har iklätt sig enfejkad roll på internet. Olika former av identitetsförfalskningar har pågåttonline sedan nätet uppfanns, och kommer sannolikt så göra tills nätet en vackerdag försvinner. Det säger Elza Dunkels, lärarutbildare och forskare vid Umeåuniversitet, som forskat på nätkulturer.

– Trollande är en ny genre som uppstått via nätet. Visst,idén att bluffa och provocera har alltid funnits, men det är här det har förfinats ochblivit känt, säger hon till Nyheter24.

Varför man gör en sådan här sak är svårt att säga utaninblick i hur skaparen av karaktären tänkte, säger Dunkels. Men möjligheternaatt låtsas har ökat tack vare nätet.

– Ett sätt som var vanligt för fem-tio år sen var att vuxnamänniskor låtsades vara ungdomar, och på det sättet försökte fånga inpedofiler. Det är egentligen samma sak, fast med annan agenda. Man kan görasådant här med enkla medel.

Hur kommer det sig att människor blir så engagerade i någonde aldrig träffat?

– Man brukar i de här sammanhangen prata om parasocialarelationer. Det innebär att vi tror oss ha en relation, men inte på detömsesidiga sättet vi är vana vid. Det kan i en parasocial relation kännas somatt man känner någon, eftersom man till exempel följer dem på Twitter. Men detbehöver inte betyda att den man följer ens vet att jag finns.

Elza Dunkels säger att den här sortens fenomen måste finnas,eftersom möjligheterna till det finns. Hon liknar det också vid att skriva enroman, då läsaren sällan känner sig sviken om en huvudkaraktär dör i slutet. Pånätet är vi inte riktigt förberedda på vad vi kan möta ännu, varför manreagerar annorlunda här.

- Att känna till att sådant här händer måste ingå i någonsorts digital kompetens. Ibland görs det för att retas, och ibland förstår viinte ens varför det görs – men att det händer måste vi veta. Att ständigt haden baktanken bör vara en del av ett kritiskt förhållningssätt till livetgenerellt.

/