Max Schrems med den hög av papper han fick ut från Facebook
1 av 3
Max Schrems med den hög av papper han fick ut från Facebook - Foto: Dominik Steinmair/europe-v-facebook.org
Papper, papper, papper...
2 av 3
Papper, papper, papper... - Foto: Dominik Steinmair/europe-v-facebook.org
Så mycket papper att Max knappt kan bära allt!
3 av 3
Så mycket papper att Max knappt kan bära allt! - Foto: Dominik Steinmair/europe-v-facebook.org

Han utmanar Facebook: "Jag tänker ofta 'händer det här på riktigt?'”

Den som just nu bereder Facebook mest krångel är en 25-årig juridikstudent i Österrike. Nyheter24 fick en pratstund med honom.


Max Schrems juridiska kamp

Just nu samlar Schrems in pengar för att kunna bekosta den komplicerade rättsliga process han tänker driva mot Facebook. Målet är ungefär två miljoner svenska kronor, något han tänker samla in på nätet. Enligt DN.se tillåter inte EU-lagstiftningen att en privatperson som Schrems stämmer Facebook direkt, men via ”omkretsdomstolar” (circuit courts) i Irland kan han komma åt dem. Därefter är målet att nå EU-domstolen i Luxemburg.

ÖSTERRIKE. En ung juridikstudent som, för de breda massornas skull,står upp mot sociala medie-jätten och tvingar den till förlust efter förlust,den ena mer förnedrande än den andra. Trots att det låter som en dramatiskuppföljare till David Finchers succéfilm om Facebook, ”The Social Network”, såär det faktiskt verklighet. Det handlar om 25-åriga Max Schrems från Österrike och hans kampanj Europe versus Facebook, som under det senaste året fått Facebook att backa från flera kontroversiellabeslut.

Han säger att lagstiftningen kring hur företag hanterar vårapersonuppgifter och privata konversationer på nätet är intressant, eftersom denär så förhållandevis ung att det är nu vi avgör hur den i framtiden kommer seut. Att det blev just Facebook han tog fighten mot var mest en slump.

– Jag studerar juridik på universitetet i Wien, och hartidigare pluggat i USA. Vid ett tillfälle fick vår skola besök av enFacebook-anställd som sågade den europeiska versionen av företagetsintegritetspolicy, berättar han för Nyheter24.

Amerikaner brydde sig inte

Han noterade att skillnaden mellan amerikaner och européer,vad gällde inställningen till integritet på nätet, var stor. Amerikaner bryddesig inte ett dyft om saker som de där hemma hade blivit förbannade på. Deträckte för att Schrams skulle ta steget och utmana Facebook med budskapet att demåste börja respektera europeisk lag.

– Grejen är ju att Facebook erkänner att de gör fel i mångafall, men gör sedan inte något åt saken. I Irland, där Facebook har sittEuropa-kontor, fullföljer man inte heller de lagar som finns. Då får Facebookoch andra stora teknikföretag budskapet att de kan göra vad de vill.

Tack vare att Schrams har börjat anmärka på diskrepansermellan Facebooks integritetspolicy och europeiska länders lagstiftning har nude mest basala lagbrotten åtgärdats, menar han, vilket utgör mellan 10 och 20procent av allt han vill se förändrat. Problemet är att Irland genomgår enekonomisk kris, och vågar därför inte klämma åt de internetföretag som betyderså mycket för landets ekonomi.

– Vi måste visa för Facebook att deras lagbrott kan fåkonsekvenser. Som det är nu är det värsta som kan hända att Irland skriver ettsnällt brev till dem, där de ber dem att kanske sluta litegrann.

Brittisk nonchalans

Schrams gissar också att Storbritannien av något kulturelltskäl inte bryr sig lika mycket om integritetslagstiftningen, för han har märktav en betydligt mer nonchalant inställning där än i andra länder.

– Ta till exempel Facebooks ansiktsigenkänningsteknik, somvi fick borttagen eftersom den inte var laglig. När jag pratade med en irländskmyndighetsperson om det berättade han att han inte tyckte den lagen var såviktig, och därför inte tänkte driva på rättsprocessen. Det är mångasituationer här då jag tänker ”händer det här på riktigt?”, berättar han och skrattar.

Första steget i processen mot Facebook var att begära utolika sorters data och uppgifter, något som Schrams visste att företaget vartvungna att lämna ut. Det ledde till massmejlande.

– Till slut var de dumma nog att lämna ut all data vi bettom, vilket är första och enda gången någon fått ta del av den informationen. Senarefrågade jag varför de hade gjort det, och fick svaret att det hade varit pågrund av ett ”internt kommunikationsproblem”. Någon dam i Kalifornien tröttnadenog på oss, och skickade allt vi bad om utan att höra med juristavdelningenförst.

Hur svårt är det attslåss mot Facebook?

– De är ju alltid vänliga och snälla, och vi har aldrigblivit hotade eller så. Men de engagerar sig liksom inte. Och hur ska jag kunnakämpa mot någon som inte kämpar tillbaka? När vi exempelvis kritiserade att eninbäddad like-knapp tillåter Facebook att spåra vilka sidor utanför dem självadu besöker, helt utan att du vet om det, fick vi svaret att de hade ”många godaskäl att göra så”. Vilka de skälen var fick vi dock inte veta.

Schrams ser inte det här som sitt livs uppgift, och tyckersig inte heller vara någon Messias som ska frälsa de ovetandeFacebook-användarna. Snarare vill han tända gnistan till en diskussion som kantas vidare av bättre pålästa personer på en högre nivå. Annars oroar han sigför en framtid där våra privata uppgifter och diskussioner kan hamna i händernapå människor, stater, poliser eller företag som missbrukar dem.

– Det viktiga är att vi är konstruktiva. Vi vill inte attfolk ska sluta använda ny teknik, utan bara att man ska kunna lita på den.Många har mejlat mig och sagt att de nu slutat använda Facebook, men det är juinte min avsikt. Jag vill att Facebook ska anpassa sig efter lagar, och inteatt vi ska förneka oss själva fördelarna med sociala medier.

Nyheter24 har sökt Facebook för en kommentar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!