Hur kommer Viaplay, Netflix och HBO:s intåg i Sverige att påverka filmmarknaden?
1 av 4
Hur kommer Viaplay, Netflix och HBO:s intåg i Sverige att påverka filmmarknaden? - Foto: Wilfredo Lee
Piratpartiets ledare Anna Troberg tror inte fildelningen är över förrän bolagen släpper till mer än de gör nu.
2 av 4
Piratpartiets ledare Anna Troberg tror inte fildelningen är över förrän bolagen släpper till mer än de gör nu. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Netflix lanserades i Sverige den 15 oktober.
3 av 4
Netflix lanserades i Sverige den 15 oktober.
Streamingtjänsterna har kritiserats för det begränsade utbudet.
4 av 4
Streamingtjänsterna har kritiserats för det begränsade utbudet. - Foto: Nick Briggs / AP / SCANPIX

Streamingen erövrar Sverige - vad händer med fildelningen?

Viaplay har redan etablerats, Netflix nyligen lanserats och snart kommer HBO:s betaltjänst för streamad teve. Vad innebär streamingvågen som sveper över Sverige?


"Fulstream" - lagligt eller ej?

När tv-bolaget Viasat lät Sifo fråga 1 000 personer om hur många som tittat på streamat material på olaglig väg på nätet svarade elva procent ja. Det rapporterar SVD. De elva procentenheterna gör inte heller något fel: att titta på streamat material på olika hemsidor är inte olagligt. Det enda i sammanhanget som är olagligt är att tillhandahålla det streamade materialet. 

– Det är klart att det är ett problem. Vi fokuserar på dem som streamar ut materialet, och ser vi att de här tjänsterna blir mer populära kommer vi även agera rättsligt mot dem, säger Sara Lindbäck, jurist på Antipiratbyrån, till SvD.se.

SVERIGE. Du har säkert inte missat hajpen. Den är tämligen svår att undvika för tillfället. Betaltjänsterna för att streama film och musik blir fler och fler, allt mer populära och med tunga aktörer bakom rodret. Men vad betyder Viaplay, Netflix och HBO:s intåg?

Från politiskt håll har budskapet länge varit att fildelningsfrågan är över, att vi nu har lagliga alternativ. Det stämmer inte riktigt.

– Fildelningen och nedladdningen kommer inte upphöra bara för att de här tjänsterna har kommit. Men nu när fler tjänster lanseras, med tunga aktörer bakom, och utbudet också blir mycket bättre så tror jag vi står inför något av ett genombrott, säger Mikael Zackrisson, digital strateg på byrån Ziggy Creative Colony och mångårig journalist inom IT och teknik, till Nyheter24.

Att torrentsajter som The Pirate Bay fortsätter att frodas i Sverige trots aktörer som Spotify tror Piratpartiets partiledare Anna Troberg främst beror på dåligt utbud.

– Problemet med dagens streamingtjänster är att de påminner om pockethyllan på ICA. De har det som säljer, men inte så mycket mer. Det är försvarbart när det gäller fysiska objekt, som böcker och dvd-skivor, men en fil tar ingen plats. Det borde gå att få till ett bättre och mer heltäckande utbud. Anledningen med att man inte lyckas med det är naturligtvis att bolagen som äger tv-serier och filmer är milt sagt ovilliga att släppa till material, säger hon till Nyheter24.

"Filmbranschen envisas med att vilja ha full kontroll"

Det är nu snart två veckor sedan Netflix lanserades i Sverige. Och utbudet hos tjänsten har redan stött på kritik. En uträkning på sajten Kritiker.se fick fram att bara fem procent av de nysläppta filmerna och serierna i Sverige 2012 finns att välja mellan. De nyaste filmerna släpptes på DVD för ett halvår sedan. Genomgången visade också tydligt hur filmbolagen gett exklusivitet till olika tjänster - en ny film som finns hos Netflix finns alltså inte hos exempelvis Viaplay.

– Av någon anledning envisas filmbranschen med att vilja ha full kontroll på exakt när och hur en tittare ska få se dess produkter, och det synsättet försenar övergången till den digitala världen, och ger dem i slutändan mindre pengar. Titta bara på hur de har förlorat hittills på att folk piratkopierar, säger Mikael Zackrisson.

Snart lanseras alltså även supercreddiga tevekanalen HBO:s serier i en betaltjänst på nätet. Och de som bör känna sig hotade av att kanaler på det sättet lanserar egna tjänster är de tevebolag i Sverige som lever mycket på inköpta serier.

– De som jag tror är hotade är tv-bolagen, som Comhem och C More. Jag tror vi närmar oss punkten när fler och fler inser att de inte behöver ha ett fast tv-abonnemang, precis som många slutat ha ett fast telefonabonnemang, säger Zackrisson men tillägger:

– Många drömmer säkert om att kunna ha en enda tjänst för all sin film- och tv-konsumtion, men så kommer det inte bli, det kommer vara rörigt och förvirrande.

Betaltjänst - för vem?

Streamingtjänsterna är alltså endast en ersättning för de som brukar slökolla på de vanliga tevekanalernas filmer och serier.

– Riktiga filmentusiaster kommer fortsätta behöva gå till andra källor för att få allt de söker. Netflix är ju ingen tjänst för filmnördar, det är en bastjänst som ersätter tv- och kabel-kanalernas trista utbud, säger Mikael Zackrisson.

Någon fildelningsdödare är sannolikt inte de nya tjänsterna ändå. Enligt Piratpartiets ledare Anna Troberg krävs det betydligt mer för att folk ska ge upp gratis nedladdning.

– Folk fildelar lika mycket nu, som de gjorde före streamingtjänsternas intåg. På fildelningssajterna kan man hitta allt det som bolagen inte släpper till streamingtjänsterna: smal film och musik och unika inspelningar av olika slag. Det är inget fel på betalningsviljan, men man vill få valuta för pengarna. Det är tveksamt om streamingtjänsternas i dag ganska begränsade utbud är tillräckligt för att få folk att öppna plånboken i den omfattning som krävs.  Bolagen måste nog släppa till mer om streamingtjänsterna ska lyfta ordentligt, säger hon.

/
/
HBO
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.