Malmö lyfter den allsvenska bucklan 2010. Många lär säkert följa deras guldjakt i år via "fulstreams".
1 av 2
Malmö lyfter den allsvenska bucklan 2010. Många lär säkert följa deras guldjakt i år via "fulstreams". - Foto: SCANPIX / Montage
Champions League, en annan populär turnering att se gratis bortom tevebolagens betaltjänster.
2 av 2
Champions League, en annan populär turnering att se gratis bortom tevebolagens betaltjänster. - Foto: Frank Augstein / AP / SCANPIX

Sportstreams - nästa jaktmark för myndigheterna?

USA har fått sin första dom mot en person som tillhandahöll olagliga livesändningar av sport. I Sverige är det fortsatt populärt - vad kan egentligen myndigheterna göra?


De lagliga alternativen

Här är de betaltjänster som streamar sport i Sverige - och deras priser:

S24
(Hockeyallsvenskan
/Superettan)
89 kronor per match,
129 kronor per månad

CSports
(Elitserien/Allsvenskan bland annat)
79-139 kronor per match, 399 kronor per månad

Viaplay
(Champions League/Premier League bland annat)
199 kronor per månad

STOCKHOLM. I våras slog amerikanska myndigheter till mot ett helt gäng domäner som tillhandahöll så kallade "fulstreams", olagliga livesändningar, från sportevenemang. I veckan kom den första domen, unik i sitt slag i USA. Den skyldige mannen dömdes efter nio månader i häkte till fängelse och utvisning samtidigt som han ska betala skadestånd på totalt 70 000 kronor, rapporterar Torrentfreak.

I Sverige är dessa gratisstreams kanske populärare än någonsin i en tid då det kostar minst 100 kronor att se sitt lags match via de olika tevebolagens betaltjänster. Men här finns det inte alls samma uppbackning från myndighetshåll. Det är helt upp till bolagen själva att spåra de som bryter mot lagen.

– Vi har ingen aktiv spaning eller något sådant från polisens sida. Det är rättighetsinnehavarna som upptäcker och sedan samlar bevis för att kunna göra en anmälan, säger Paul Pintér, nationell polissamordnare mot immaterialrättsliga brott, till Nyheter24.

"Något som växer"

Pintér ser streaming som nästa naturliga steg i utvecklingen på nätet. Och samtidigt som betaltjänsterna blir allt fler hopar sig också gratisalternativen.

– Det är något som växer, absolut. Jag tycker man väldigt ofta ser privatpersoner som streamar till exempel Allsvenskan och Elitserien, säger han.

Marianne Levin, professor i immaterialrätt på Stockholms universitet, tror att det är betydligt svårare att ta fast de som sprider streams än exempelvis de som använder sig av torrents från sajter som The Pirate Bay.

– Streaming är mycket mer komplext. Jag har svårt att tycka att man ska kunna dömas för att man skickat en länk till någon, säger hon till Nyheter24.

Hockeylänkning - ett uppmärksammat rättsfall

Ett uppmärksammat rättsfall i Sverige är det med en man som länkade till en gratisstream på sin hemsida. Han dömdes i tingsrätten för upphovsrättsbrott, likaså i hovrätten som dock sänkte skadeståndet till Canal Plus. I mars i år fick han rätt till prövning i Högsta domstolen. Det var 2007 som han lät hemsidesbesökarna se två ishockeymatcher i Elitserien gratis. På den tiden var dock inte säkerheten särskilt hög.

– De hade inte skyddat sig ordentligt, säger Marianne Levin.

Till sist kan man konstatera att alla de som tittar på "fulstreams" i Sverige knappast har något att oroa sig för.

– Det är alltid tillåtet att titta och lyssna, säger hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!