Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En mystisk spelhistoria rullas upp: Jag förföljs av trädgårdstomtar

- 01/11/2012, 16:30
Förföljs spelaren av onda trädgårdstomtar?
1 av 5

Förföljs spelaren av onda trädgårdstomtar?

Mrpyramidheads första möte med 0005b635
2 av 5

Mrpyramidheads första möte med 0005b635

0005b635 lyssnar på en isländsk radiokanal
3 av 5

0005b635 lyssnar på en isländsk radiokanal

Den mystiska 0005b635 äter middag med ett skelett
4 av 5

Den mystiska 0005b635 äter middag med ett skelett

Vad vill 0005b635 Mrpyramidhead?
5 av 5

Vad vill 0005b635 Mrpyramidhead?

Det började med en känsla av att iakttas av ett tevespels bifigurer, men utvecklades till en invecklad historia där hemligheterna staplades på varandra.

Det är lätt att tro attträdgårdstomtar bara är vänliga plastfigurer som i frid och ro står uppställautanför välbeställda amerikanska villor. Men det är först när du hamnar på felfot med dem som du börjar märka deras mörkare sidor. Det har en Reddit-användarevid namn Mrpyramidhead märkt av i en historia som steg efter steg har rullats upp och fått ett heltunderforum att följa med i nagelbitande spänning.

Undergångsspelet Fallout 3

Men historien börjar inte där utan i ettvälkänt tevespel, nämligen Fallout 3. I en postapokalyptisk framtid som fåttlåna drag av det amerikanska 50-talets kalla-kriget-estetik spelar du enöverlevare av det kärnvapenkrig som för 200 år sedan ödelagt världen. En enormspelvärld sträcker ut sig under dina fötter, och den rymmer allt från övergivnastäder till hemliga skyddsrum. Överallt är artefakter från den tidigareverkligheten utspridda: tillknycklade barnvagnar, gamla böcker och halvbrändaträdgårdstomtar.

Detta överflöd av rekvisitaär dock statiskt, och saker ligger nästan alltid kvar i spelvärlden där man lämnatdem. Det var därför Mrpyramidhead, som förefaller vara en helt vanligspelentusiast, kanske med ett särskilt gott öga till spel med mysrysigatmosfär, började ana oråd. Enligt den första tråden han startade i underforumet creepygaming,där läskiga och skrämmande inslag i vanliga datorspel diskuteras, började dessaträdgårdstomtar nämligen förfölja honom.

"De har börjat dyka upp..."

”På sistone har jag sett dem dykaupp på platser jag vet att de inte var på förut. För ett tag sedan gjorde jaglite efterforskning om den skandinaviska tomtemytologin, och det fick migrejält skraj (…) Är det möjligt att bifigurer i spelet tappat dem där? För jagär helt säker på att de nu finns på platser de aldrig funnits på förut,”berättade han.

Den här sortens spekulativa idéerom att hemliga saker pågår bakom ens rygg i de spel man tror sig känna, attnågot händer även efter att man stängt av datorn, är vad creepygaming leverför. Många gånger tidigare har legender om allt från Zelda-spelen tillGTA-serien spritts, och även Fallout har utsatts för mer eller mindre trovärdigmytbildning. Att det just är trädgårdstomtar som får iklä sig rollen somskurkar här är visserligen en extra bisarr touch, men att spökhistorier spridsom händelseförlopp i spel – det är sannolikt lika gammalt som spelen själva.

En hemlig aktör börjar lägga sig i

Med andra ord hade det här intevarit något särskilt om det inte var för den mystiske Youtube-användaren 0005b635. Tre dagar efter att Mrpyramidhead publicerade sin ursprungliga tråd uppdateradehan forumanvändarna med en ny, där han berättade om Youtube-klippet han fått skickat till sig. ”Först troddejag någon försökte jävlas med mig”, skrev han, ”men sedan upptäckte jag attklippet var upplagt den 7 oktober – två dagar innan jag postadeträdgårdstomtetråden!” Detta var klippet han hade fått:

Vem som står bakom det är okänt,men vad vi vet är att den bokstavs- och sifferkombination som den hemligaanvändaren kallar sig, 0005b635, är den kod som programmerarna av Fallout-spelenanvänt för att referera till just skadade trädgårdstomtar. Det vill säga precisdet som tittaren ställs öga mot öga mot i filmen ovan – som alltså lagts uppinnan Mrpyramidhead ens berättat om de underliga möten han upplevt med dem.Besökarna av Reddits underforum för spökliga möten i tevespel började vid dethär laget få upp ögonen för historien på riktigt. Vad var det som hände?

Nya filmer dyker upp

Detta inträffade i mitten avoktober. Sedan tog det en vecka för Mrpyramidhead att återvända till forumetmed en tredje uppdatering.Där berättade han om den nya film som 0005b635 skickat honom, där den tysta betraktaren promenerade in mitt in ien skrämmande middag delad av ett skelett, en trädgårdstomte och en docka. Islutet av filmen tog ett budskap skriven i binär kod, alltså ett datorspråkbestående av ettor och nollor, över rutan. Koden kunde översättas till en länktill en underlig ljudfil, betitlad ”THIS IS US”.

Mrpyramidheads kris

Ytterligare en vecka gick.Mrpyramidhead publicerade plötsligt ett panikslaget inlägg i ett underforum för rådgivning i personliga problem, och beskrev där entillvaro fylld av panik och förföljelser. Känslan av att något okänt jagar en, såväl i som utanför spelets värld. ”Vaddet än är så känns det som att det stänger av verkligheten, eller minuppfattning av den, bit för bit och att jag inte kan göra något åt det,” skrevMrpyramidhead och blev av medlemmarna i underforumet diagnosticerad som enschizofren. Kort senare återvände användaren dock för att släta över dentidigare dramatiken, kallade det en överreaktion och avslutade medkonstaterandet ”Jag tror inte vad det än är som händer mig har med mitt psykeatt göra.” Och mer än så hann den saken inte diskuteras, för den 27 oktoberslog 0005b635 till igen.

Den som händer är att den tysta betraktaren tar upp sin handdator, i spelet kallat Pip-Boy, för att ratta in en lokal radiokanal. Sådana finns utspridda här och där över spellandskapet och innehåller allt från musik till nödanrop. Ludet från denna radiokanal hade dock ingen hört förut, och ingen förstod heller vad som sades. Användarna av creepygaming kunde snabbt konstatera att språket var isländska, och att det kom från en intervju ur en isländsk dokumentär om den lokala folktron. Där pratar Erla Stefánsdóttir, som säger sig vara synsk, om alla de älvor, tomtar och osynliga som förutom människorna bebor ön. "Sakerna hon pratar om påminner mycket om det jag sett i mina drömmar", berättade Mrpyramidhead och tillade att hela situationen "känns overklig".

Minnen av gamla mardrömmar väcks

Det senaste som inträffat i den här historien är kanske det konstigaste, och det tar oss en månad tillbaks i tiden, innan allt det här började. För 0005b635 publicerade på söndagkvällen den sista oktober ännu en film - och där ingick ett budskap direkt riktat till Mrpyramidhead.


Spelaren, vem det nu är, hittar där ett dokument som delar filnamn med denna berättelses huvudperson. När det öppnas avslöjas ännu ett sjok binär kod, och när forumanvändarna översatte den framträdde meddelandet "DREAM WE DID THIS" samt ännu en länk till en ljudfil. Den visade sig i sin tur komma från ett annat spel, Dark Souls, och uppenbarligen referera till en dröm som Mrpyramidhead i början av oktober återgav för medlemmarna av creepygaming. Den ofrivilliga huvudpersonen kommenterade situationen med ett "Helvetes jävla skit", och frågade sig: är den hemlighetsfulla filmpostaren 0005b635 kanske samma makt som i början av oktober invaderade hans drömmar?

Är alltihop en lek?

Detta må låta sjukt. Men den eventuella lösningen på hela historien kan stavas ARG. Det står för alternative reality game, och beskriver en intrig som någon har regisserat för att dra in intet ont anande förbipasserande i en mystisk historia som slutligen möter en dramatisk upplösning, inte sällan kopplad till någon ny spellansering. Reklam, helt enkelt. Och användarna av Reddits underforum för spökhistorier i spel älskar det. "Det här är grymt", kommenterade användaren Anhedonique redan i Mrpyramidheads andra uppdateringstråd och fick medhåll av signaturen DementedHeadcrab som skrev "jag älskar bra ARG". 

Det hela kan således sluta med lanseringen av ett helt nytt spel, kanske uppföljaren Fallout 4 som det länge ryktats om. Om det är reklam är det åtminstone alldeles utmärkt sådan. Men visst, även om man ser fram mot denna mystiska sagas klimax gör man det med en nypa salt, och förväntar sig nästan att det ska sluta med ett harmlöst företagsevent - för det här är alldeles för häftigt för att vara sant. Eller...?