Stockholm

Möt de okända supertwittrarna

En karta över Weird Twitter som cirkulerade på nätet i oktober.
1 av 6
En karta över Weird Twitter som cirkulerade på nätet i oktober. Foto: @tropikoala
Några exempel på weird tweets.
2 av 6
Några exempel på weird tweets.
Blogginlägget av Sebastian Benthall som utlöste ett ramaskri.
3 av 6
Blogginlägget av Sebastian Benthall som utlöste ett ramaskri.
Kawa Zolfagary.
4 av 6
Kawa Zolfagary. Foto: Kawa Zolfagary
Weed Hitler.
5 av 6
Weed Hitler.
Virgil Texas.
6 av 6
Virgil Texas.

De har tiotusentals följare på Twitter och sätter dagligen agendan, men väldigt få fattar vad de egentligen pratar om. Möt Weird Twitter.


Läs mer

Kawa Zolfagary fingrar på sin smartphone. Han är samhällsdebattör och PR-konsult, varför det kanske inte är så förvånande att han också är en aktiv användare av Twitter. Nu scrollar han målmedvetet genom sin lista över favoritmärkta tweets, alltså de han gillat så mycket att han genom en Twitter-funktion sparat dem.

– Jag kommer inte ihåg om det är @boring_as_heck eller om det är @brendlewhat som har skrivit den, vänta lite… Här!

Kawa Zolfagary läser tweeten högt, och skrattar en hundrade gång åt skämtet. För ja, ovanstående är ett skämt. Ett mycket uppskattat sådant, dessutom. Det har blivit retweetat över 1 400 gånger och fått ännu fler favoritmarkeringar.

Tweeten är en del av den underliga och provokativa rörelse som gjort allt från att få popstjärnor att äta ägg på scen, till att lura världen att en miljardär skulle donera sina pengar till orkanoffer. De har tiotusentals följare, och deras idéer och påhitt blir ofta dagens snackisar.

De kallas Weird Twitter.

Kawa Zolfagary ändrade någon gång i juli sin presentationstext till att innehålla ”Konstiga Twitter. Vi lever för detta.” Jag visste inte alls vad det var, men anade att det hängde ihop med hans underliga tweets under en period dessförinnan. Till synes slumpmässigt utplacerade versaler kryllade, i skämt som mestadels gick ut på att han antingen var vidrig, ensam så det gränsade till självmord eller bara absurd. Mycket referenser till Pokemón och popkultur från 90-talet. 

Jag funderade en sekund över hur han mådde, ryckte på axlarna och gick vidare.

Men så började blogginlägg om den amerikanska förlagan, Weird Twitter, dyka upp i mitt RSS-flöde. De beskrev som en ”löst sammansatt grupp Twitter-användare som formulerar sig på ett svårtillgängligt sätt” av Slacktory, och själva termen skulle enligt Know Your Meme ha myntats av den kryptiska twittraren @regisl i mars 2012:

Weird Twitter fanns, och Kawas konstiga twittrande fick plötsligt sin förklaring. Och nu, några veckor senare, sitter jag på ett halvtomt fik med honom och pratar om var och hur det uppstod. Han tar med mig på en resa till forumet Something Awful och deras användare, så kallade "goons", under sommaren 2011.

– Det finns massor av hemliga underforum där små-Hitlers styr med järnhand, och tonen har alltid varit absurd. Man ägnade sig åt invasioner av andra forum, att trolla på Facebook och på andra sidor och att dra oförståeliga skämt. Men de där underforumen var rätt små, och snart insåg de att det var ganska tråkigt att dra sina skämt för samma fem personer hela tiden, berättar han samtidigt som han på rutin scrollar upp och ner i sitt Twitter-flöde.

Utvandringen från Something Awful

Många använde redan Twitter då, och det blev en ny hemvist för allt fler av de som nu vände Something Awful ryggen. Samtidigt blev den kände - och konstige - komikern Rob Delaney såväl allt mer uppskattad som uppmärksammad på Twitter, och tillsammans med twittraren @rare_basement gick de i bräschen för att popularisera vad som förut bara hade varit konstiga internskämt på Something Awful.

­Under brytningstiden då goons gick från Something Awful till Twitter inträffade en sak som skapade rubriker, berättar Kawa, nämligen den bisarra episoden Smashmouth Eath the Eggs. En känd popgrupps sångare övertygades då av konstiga twittrare, med Something Awful-legendaren Jon Hendren (känd på Twitter som @fart) i spetsen, till att äta 24 ägg på scen till förmån för välgörenhet.

Det var ett skämt typiskt för humorn på Something Awful, men eftersom det utfördes huvudsakligen på Twitter så fick det mycket mer uppmärksamhet från utomstående. Hela historien skulle förändra Weird Twitters självbild.

– Det betydde mycket för Weird Twitters kliv ut bland vanliga dödliga. Det var då folk såg att det fanns twittrare som inte gjorde annat än bara hitta på dumt skit att skoja om hela dagarna, säger Kawa Zolfagary.

Weird Twitter börjar få sin form

Weird Twitter hade gjort sin första "stöt". Men än så länge visste väldigt få, ens de som själva ingick i gruppen, att de skulle bli kända under det namnet. Någon sorts social krets hade börjat formas, och deras skämt blev mer och mer temaenliga, men det dröjde förrän någon annan de själva pekade ut det.

Fram till i augusti i år, då en ung doktorand i sociologi började peta runt bland dem. Han heter Sebastian Benthall, och vill inte prata med mig.

– Eftersom jag inte vill uppröra fler av (Weird Twitters) medlemmar avböjer jag från att kommentera saken i media. Jag uppmanar dig att själv studera det jag skrivit, och därifrån dra dina egna slutsatser.

Det säger 27-årige Benthall, artigt men kortfattat, i ett mejl. Hur ledsen han faktiskt är över att ha gjort twittrarna upprörda är svårt att avgöra – utan deras ilska hade vi inte vetat lika mycket om Weird Twitter som vi gör i dag. Att de skulle lacka ur var till och med själva målet med Benthalls blogginlägg.

"En subkultur på uppåtgående"

Det var dock inte känt vid tiden för hans första blogginlägg om gruppen, publicerat den 11 augusti. På torrt akademikerspråk berättade han där att han under en viss tid följt en "subkultur på uppåtgående".

"Jag har tidvis refererat till det som 'pårökta Twitter-poeter', men allt eftersom det uppnått självkännedom som fenomen har det också döpt sig självt till Weird Twitter," skrev han, och beskrev sedan med en humorbefriad ton en handfull olika sätt hans "forskningsgrupp" skämtade på. 

Väldigt få personer uppskattade denna uppmärksamhet, så till exempel @bugbucket.

Någon månad senare gick Benthall ut och avslöjade att hans blogginlägg om Weird Twitter hade varit ett sätt att försöka bekräfta en tes. Att forska i sociala sammanslutningar är svårt och tidskrävande, så han hade provat en genväg: Att ropa olika saker, och se när han fick svar. Fick han reaktioner på sina texter så visste han att han var något på spåren. 

Och reaktioner fick han minsann - nämligen fler arga mejl än han fått i hela sitt liv. 

De innehöll bland annat "slumpmässigt hat, förnekande av att fenomenet ens skulle existera, direkt bekräftelse av att fenomenet existerade och ifrågasättande av meningen med det hela. Överraskande många sade att jag hade 'förstört' något, eller 'inte förstod' något. Med andra ord var varenda tänkbar följd av en existensiell kris representerad av det kollektiva medvetandet hos Weird Twitter," som han skrev i sitt sista blogginlägg om saken.

Att döma av besöksstatistik bestod Weird Twitter av ungefär 3 000 personer, uppskattade Benthall. En av dem är den unge amerikanske twittraren @weedhitler, vars mest uppskattade tweet någonsin handlar om en sannolikt besviken flickvän:

Han är inte säker på om Benthall verkligen hade planerat det sista blogginlägget som det blev.

– Antingen är han väldigt bra på att fejka för att få folk att lacka ur, eller så säger han bara att han trollade för att rädda sig själv. Men om det är som han säger att det är så vill jag ge killen en ryggdunk. Sättet han skrev sina artiklar på gjorde mig ordentligt upprörd, berättar han i ett mejl.

"Weird Twitter finns inte"

Han upptäckte som så många andra Weird Twitter under förra sommaren. Någon "goon", alltså medlem på forumet Something Awful, har han dock aldrig varit. Och att något som heter Weird Twitter ens skulle existera förnekar han bestämt.

– Allt som finns är en grupp smärtsamt normala personer som är öppna med sina kreativa tankeprocesser. Jag förstår att man vill hitta ett uttryck för att kunna beskriva de mer absurda användarna, det är helt okej, men att kalla det för en grupp som man kan "gå med i" eller "lämna" är helt fel, säger han.

Nä, Weird Twitter är enligt @weedhitler bara ett gäng människor som gillar att vara roliga. Själv har han alltid velat bli komiker, alltid känt driften att underhålla sina vänner. Han ser jakten på att få till den perfekta tweeten som svår - men oerhört tacksam när det funkar. 

– Man får en så stark känsla av att ha lyckats när man klarar av att perfekt paketera en idé eller ett koncept på bara 140 tecken, men samtidigt är den begränsningen förstummande svår. Det är unikt, men man tillåts samtidigt att inspireras av allt man vill, berättar han.

"Det är upptäckt, och för sent att ändra på det"

Ilskan som mötte Sebastian Benthall i det att han vågade beskriva Weird Twitter antyder att dess utövare är rädda för att bli upptäckta. Sebastian Benthall skrev i sitt sista blogginlägg att många av hans läsare var arga för att han "förstört" deras "grej". 

Men @weedhitler håller inte med.

– Jag skulle säga att, eftersom det finns ett gäng riktiga kändisar som känner till och uppskattar vår humor, det redan är upptäckt. Det är för sent att ändra på det, men jag tycker förändringen varit till det bättre. Det är satt i organisk utveckling istället för att vara inlåst i ett format, och personligen gillar jag det.

För att sammanfatta är @weedhitler en person som inte ser något särskilt i Weird Twitter, som gillar att skämta och som inte vill göra det mer komplicerat än så. Nästa person jag frågade ut visade sig vara hans totala motsats.

Min planerade halvtimmesintervju med @virgiltexas, en ung skribent bosatt i Brooklyn, tar tre timmar att genomföra. Han tänker mycket, och skriver som det verkar ut det mesta av sina tankar. Och han tycker inte alls om det faktum att Weird Twitter börjat uppmärksammas.

– Jag är rädd att media, så fort vi gjort något kul eller coolt, ska krysta fram en hög dåliga nyhetsartiklar. För ett tag sedan låtsades till exempel alla om att Donald Trump skulle donera fem miljoner dollar till orkanen Sandys offer. Omedelbart dök artiklar upp, som förklarade att allting var på skämt. Då förstör man ju både skämtet och dess syfte - att få folk att analysera det absurda i det hela och tänka kritiskt själva, säger han.

Enligt honom finns Weird Twitter, och han säger att det föddes som en motreaktion - inte olikt konsten på 40-talet.

– Surrealismen och dadaismen var trots allt en direkt respons på andra världskrigets lidanden. Just nu är vi kanske ett par hundra personer som exemplifierar detta i våra perspektiv på livet, om än med våra olika livsstilar.

Vad ser du som Weird Twitters andra världskrig?

– Det orubbliga eländet och den grundläggande absurditeten som präglar livet i samtidens kapitalistiska samhällen. Den tuffa verkligheten i döden, och att samhället ändå tycks förneka den, spelar också in. Men nu spekulerar jag bara, skjuter @virgiltexas in.

Jag föreslår att Weird Twitter är som baksmällan efter det moderna livets fest, och han går med på jämförelsen. Men det har också med godtrogenheten hos gemene man på nätet att göra, säger han, och länkar till sidan LiterallyUnbelievable.org

Där hängs människor som tror satirsidan The Onions artiklar är sanna ut. Ur det perspektivet ser @virgiltexas trollande som en provokation av det sociala kontraktet. Vår tids jazzlyssnande 50-talsungdomar.

Kawa Zolfagarys läsk är slut sedan länge. Även vårt samtal har dragit ut på tiden. Han berättar om den svenska versionen av Weird Twitter, Konstiga Twitter, som börjat skönjas under det senaste halvåret. Han känner ansvar för att sätta ljuset mot det.

– Det kanske finns ett trettiotal aktiva i Konstiga Twitter. Vissa av dem borde ha mycket fler followers än jag. De är ofta mer originella, och roligare. Men kulturellt finns det nog mindre tolerans för den härsortens humor i Sverige.

Hur känns det att vi sitter och pratar om Konstiga Twitter, att det får den sortens medial uppmärksamhet?

– På ett sätt är det bra, eftersom det kanske leder till att fler vågar tramsa. Men det gör också det hela seriösare, och det är kryptonit. Men men, Weird Twitter dök upp, och det kommer också försvinna. Något nytt kommer födas i dess plats. 

Jag inser just nu, när jag skriver detta, att jag själv aldrig kommer kunna skriva en bra Konstig Tweet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.