Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Megaupload har fått ett nytt hem - igen

- 13/11/2012, 11:34 -
Kim Dotcom och hans nya och gamla sajt.
1 av 4

Kim Dotcom och hans nya och gamla sajt.

SCANPIX / Montage

Lyxvillan i Nya Zeeland där Dotcom greps i januari.
2 av 4

Lyxvillan i Nya Zeeland där Dotcom greps i januari.

Natalie Slade/AP/Scanpix

Dotcom släpptes mot borgen i februari.
3 av 4

Dotcom släpptes mot borgen i februari.

Sarah Ivey / AP / SCANPIX

Så här ser det fortfarande ut på Megaupload.com.
4 av 4

Så här ser det fortfarande ut på Megaupload.com.

Faksimil.

En av världens största filuppladdningssajter kommer att lanseras på en domän i Nya Zeeland. Här är historien som började med en FBI-räd den 19 januari 2012.

WELLINGTON. Det började en natt i januari. En FBI-styrka slog till mot Megauploads servrar och den populära sajten stängdes omgående ned och i stället möttes besökarna av detta:


Dagen efter greps dess grundare, tyske Kim Dotcom, tidigare känd som Kim Schmitz. Gripandet ägde rum under spektakulära former i hans lyxvilla i Nya Zeeland. Han gömde sig i ett säkerhetsrum när polisen slog till. Trots att han beväpnat sig med ett avsågat hagelgevär kunde han till slut gripas.

Det blev startskottet för en massiv motattack från det mycket löst sammansatta nätkollektivet Anonymous. FBI:s egen hemsida låg nere en tid liksom skivbolaget Universal Musics dito.

Dotcom släpptes fri mot borgen i slutet av februari. Samtidigt har den största upphovsrättsprocessen i USA:s historia rullats upp mot sajten och mot honom samt hans sex affärspartners. En process som är långt från klar.

Turerna kring nya sajten

För den tyske "piratkungen" har dock allt handlat om att komma tillbaka. Det stod tidigt klart att den nya sajten kort och gott skulle kallas "Mega". Men turerna kring den har varit många.

I september avslöjade Dotcom att efterträdaren var på väg tillbaka. Finansiärer hade redan gått in med pengar och servrarna var beställda. En dryg månad senare presenterade han lanseringsdatumet 19 januari 2013 - ett hån mot de amerikanska myndigheterna eftersom det var årsdagen av räden mot Megaupload.

Efter hand kom allt fler detaljer fram om Mega, framför allt om hur den ska skyddas mot ordningsmaktens klor. Servrarna placeras hos flera olika leverantörer. Uppladdningen blir säkrare än någonsin eftersom användarna själva bestämmer vem som får ladda ned materialet de laddat upp.

– Rätten till privatliv är en mänsklig rättighet. Man måste ha rätt att skydda sin privata information och kommunikation mot de som vill snoka, sa Dotcom till Wired då.

Dissad av Gabon

Nu återstod i princip bara frågan - var ska domänen ligga? Den briljanta idén att använda det afrikanska landet Gabons toppdomän.ga för att få adressen me.ga gick dock i stöpet. 

Landet ville inte bidra till någon kriminell verksamhet, hette det

Nu har Kim Dotcom därför valt att använda sig av landet han själv bor i - Nya Zeeland.

– Rättssystemet i Nya Zeeland fungerar. Domarna är oberoende och påverkas inte av politiker. Det är vår erfarenhet så här långt, säger han till Torrentfreak.

På adressen mega.co.nz lovar Mega att sajten ska bli "större, bättre, snabbare, starkare och säkrare". Den 19 januari vet vi om den blir lika populär som Megaupload var.