- Foto: Nyheter24

Zlatan, SD och kärlek - här är veckans hetaste tweets

Varje fredag listar Nyheter24 några av veckans mest omtalade och vidareförda tweets. Här är den fjärde laddningen - och den har allt från bäbisar till svenskhet.


10. @annasahlin sötpausar ett nyhetsflöde på speed.

Den gångna veckan har varit mer eller mindre hysterisk. En skandal har briserat kring högt uppsatta sverigedemokraters beteende, Zlatan Ibrahimovic frälste Sverige i en träningsmatch mot England och dessutom riskerar SAS att gå i konkurs. Allt detta har präglat listan över veckans hetaste tweets, men låt oss börja med en andningspaus. Den som Anna Sahlin levererade på torsdagen, och som nästan 100 personer retweetat, passar alldeles ypperligt.

9. @jennymaria frågar vad svenskhet egentligen är.

Som namnet antyder är Sverigedemokraternas främsta prioritering Sverige och svenskarna. Att det ena är resultatet av en administrativ gräns som på intet sätt uppstod under Big Bang, och det andra är ett luddigt begrepp för en mentalitet som i själva verket har nio miljoner olika definitioner, bekommer dem inte särskilt mycket. Men många andra har i veckan, som till exempel ovan Jenny Maria Nilsson, frågat sig: Vad präglar egentligen det beteende som SD vill upphöja till norm? 

8. @Fogdo belyser ett glömt perspektiv på SAS-krisen.

SAS är i nuläget inte direkt ett högtflygande företag. Sedan företagets finanser kraschlandade tidigare i veckan har kritiken framförts med jetfart mot planerna att sänka de anställdas löner, och vingklippa deras pensioner. Men en vinkel som gått under radarn är den som Thomas Fogdö landar i debatten med. Vad händer med de rörelsehindrade om lågprisföretagen tar över?

7. @kellermannen i en dimension där inget händer.

Som sagt har veckans debatt gått i gulblåa färger - vad det nu innebär. Serietecknaren Martin Kellerman charmade över 300 av sina följare på Twitter med reflektionen att inget av de sex mål som gjordes i fotbollsmatchen mellan Sverige och England på onsdagskvällen hade kommit till - om det inte var för in- och utvandring.

6. @magnus_lindgren om ett orent förhållande till posten.

Ett stavfel i en dagstidning och en alert Magnus Lindgren senare har vi nu en bra bild av hur ett eventuellt Big Brother-samhälle, där brev och försändelser utpekats till samhällets främste fiende, skulle kunna se ut.

5. @lundsdomkyrka presenterar sig.

Under onsdagskvällen skapade journalisten Lena Sundström, som reaktion mot f.d SD-höjdaren Erik Almqvists uttalanden om att Sverige inte var komikern Soran Ismails land, hashtaggen #dethärärmittland. Den gick ut på att låta alla som ville visa upp sig som svenskar, hemmahörande här. Många rörande och intressanta historier berättades, men Lunds domkyrka var kanske den mest överraskande.

4. @ellanfellan om en mattefråga med sexproblem.

Twittraren Ellinor väntade sig nog inte en småhurtig våldtäktsbeskrivning när hon slog upp matteboken "Matte för vuxna med särskilda behov". Men se, det var precis vad hon fick. Över 400 retweets senare står det klart att denna sorts räkneövningar inte faller svenskarna i smaken.

3. @appelstoffe undrar vem som egentligen är överraskad.

Komikern Kristoffer Appelquist satte ord på mångas tankar när han i onsdags erkände att han inte förstod om någon tyckte SD-topparnas uppförande i Expressens filmklipp var särskilt överraskande. Över 700 personer retweetade den första tweeten, och nästan 500 förde vidare den andra. Det räcker gott och väl för att göra honom till veckans tredje hetaste twittrare.

2. @Miriam_Friedman hittar en förenklande instruktion.

Många är vi som någon gång i livet suckat och av hela våra hjärtan önskat oss en manual i hur man gör för att lyckas i kärlek. Men nu är det slut på våra våndor - för twittraren Fridde har hittat den.

1. @ZIbrahomovic äger.

Fotboll, fotboll, fotboll. Till det syvende och sista är det fejkkontot Zlatan Ibrahomovic som sätter ord på landets känslor inför veckan som gått - och får nästan 3 500 retweets på köpet. Undertecknad är dock inte så vass på fotboll, så jag bad Nyheter24:s sportskribent Jens Lindqvist sätta ord på känslorna. Så här skrev han:

"Maradona, Van Basten och de andra gamla rävarna kan slänga sig i väggen. Det allra vackraste målet i fotbollshistorien är gjort av en modern svensk med föräldrar av utländsk härkomst – ta det Sverigedemokraterna."

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!