Tack, Daily Mail, för att ni gör milking till ett mem

- 26/11/2012, 16:02
Suck...

Suck...

Skärmdump Youtube

En ny enorm trend har utbrutit, och miljontals människor häller nu mjölk över sig på offentlig plats. Eller? Jack Werner reder ut ett forcerat mem.

Den respekterade brittiska tidningen Daily Mail, en över 100år gammal institution som läses av ungefär två miljoner personer varje dag, harbestämt sig för att du ska hälla mjölk över dig på offentlig plats. Åtminstoneom du vill fortsätta vara den coolaste katten i ditt gäng.

Det är i alla fall slutsatsen som den uppmärksamme läsarenkan väntas dra av deras artikel om ”milking”, mjölkning på svenska, frånsöndagskvällen. Man plockade där upp en Youtube-film som över helgen fått 30 000 visningar, därnågra unga killar i Newcastle hällde mjölk över sig själva på utvalda platser. I skrivande stund har den nästan 80 000 visningar:

Några dagar efter att den filmen publicerats dök en versionutförd i Oxford upp:

Och det är ungefär det. Innan Daily Mail satte fenomenet påkartan hade det omnämnts på den engelska studenttidningen The Tab,men inte egentligen någon annanstans. Nu, efter den tämligen långa ochvälillustrerade genomgången av vad som hade hänt i ett Youtube-klipp signeradDaily Mail, finns av allt att döma två till filmer där folk mjölkar.

Men båda är journalister. Först den australiensiska radiokanalenSea FM…

…och sen den engelska radiokanalen Capital FM.

Daily Mail kallar mjölkandet för ”en fluga” och utropar dettill den senaste studenttrenden, trots att det oftast brukar anspela på idéersom fler än två personer anammat och genomfört. Det jämförs med "planking" och "owling", helt utan att ta hänsyn till att de två memerna åtminstone fick komma igång med fler än en handfull praktiserande utövare innan det blev rubriker av det.

En forcerat mem?

Nä, snarare kan väl den nätvane betraktaren tänkas draparalleller till Simpsons-karaktären Millhouse, som haft oturen att få personifiera de såkallade forcerade memerna. En forcerad mem är en sådan som en viss person ellergrupp själva försöker tvinga in i nätkulturen, och som alltså inte organisktsjälv uppstår och utvecklas. 

Om Daily Mail härmed har forcerat fram memen”milking” återstår att se. Man kan nog räkna med att trenden, efter denna konstgjorde förlossning, kommer växa. Sedan de publicerade sin artikel har nämligen flera stora medier hoppat på - däribland GuardianHuffington Post och The Sun.

En sak är säker: Alla vill de att du ska hälla mjölk på dig.Annars är du inte häftig längre.