1 av 3
- Foto: SCANPIX / Faksimil / Montage
2 av 3
Wikileaks eget konto kritiserade Twitter (och Sverige). Kanske är det Julian Assange själv som sitter och skriver?
3 av 3
Wikileaks eget konto kritiserade Twitter (och Sverige). Kanske är det Julian Assange själv som sitter och skriver? - Foto: Sang Tan / AP / SCANPIX

Twitter stängde ned svenska Anonymous

Ett svenskt konto med 18 000 följare stängdes i helgen ned av Twitter. Det var kopplat till svenska Anonymous, som nu kräver att få tillbaka det.


Vet du vad Anonymous är?

Nyheter24:s internetreporter Jack Werner skrev en krönika om att rapportera om Anonymous i samband med överbelastningsattackerna mot svenska myndigheter i början av oktober.

"Anonymous är, mer än en organisation eller ett nätverk, en budskapsmantel som en aktivist för stunden kan iklä sig", skrev han.

En person som utgett sig för att vara svensk och med i det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous har styrt twitterkontot @AnonOpsSweden. Men nu har kontot stängts ned - utan motivering.

Flera Anonymouskopplade konton kräver nu att Twitter ska öppna kontot igen. Sociala medier-experten Mattias Klang menar dock att de gjort rätt.

– Twitter gör helt rätt enligt användaravtalet. Det här är alltså inget som är förbjudet för dem, det är en gratis tjänst och vi går med på alla villkor, säger han till P3 Nyheter och fortsätter:

– Problemet är att Twitter också är en del av vår offentliga diskussion och offentliga debatt och här ser vi hur sårbara vi är. Den som säger något obehagligt kan lätt stängas av från den offentliga debatten.

Wikileaks kritiserar Sverige

Protesterna har varit stora, speciellt efter att ytterligare ett anon-konto stängdes ned.

Även Wikileaks har gett sig in i debatten för att passa på att ge en känga till utrikesminister Carl Bildt.

Twitters enda meddelande har varit att de inte kommenterar enskilda avstängningar. @AnonOpsSweden har ännu inte återuppstått som något annat konto.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på E45, nordost om Vilhelmina.", skriver polisen på sin hemsida.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.