Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Twitter stängde ned svenska Anonymous

1 av 3

SCANPIX / Faksimil / Montage

2 av 3

Wikileaks eget konto kritiserade Twitter (och Sverige). Kanske är det Julian Assange själv som sitter och skriver?
3 av 3

Wikileaks eget konto kritiserade Twitter (och Sverige). Kanske är det Julian Assange själv som sitter och skriver?

Sang Tan / AP / SCANPIX

Nyheter | 27/11/2012 07:40

Ett svenskt konto med 18 000 följare stängdes i helgen ned av Twitter. Det var kopplat till svenska Anonymous, som nu kräver att få tillbaka det.

En person som utgett sig för att vara svensk och med i det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous har styrt twitterkontot @AnonOpsSweden. Men nu har kontot stängts ned - utan motivering.

Flera Anonymouskopplade konton kräver nu att Twitter ska öppna kontot igen. Sociala medier-experten Mattias Klang menar dock att de gjort rätt.

– Twitter gör helt rätt enligt användaravtalet. Det här är alltså inget som är förbjudet för dem, det är en gratis tjänst och vi går med på alla villkor, säger han till P3 Nyheter och fortsätter:

– Problemet är att Twitter också är en del av vår offentliga diskussion och offentliga debatt och här ser vi hur sårbara vi är. Den som säger något obehagligt kan lätt stängas av från den offentliga debatten.

Wikileaks kritiserar Sverige

Protesterna har varit stora, speciellt efter att ytterligare ett anon-konto stängdes ned - @TruthisSexy.

Även Wikileaks har gett sig in i debatten för att passa på att ge en känga till utrikesminister Carl Bildt.

Twitters enda meddelande har varit att de inte kommenterar enskilda avstängningar. @AnonOpsSweden har ännu inte återuppstått som något annat konto.