1 av 2
- Foto: SCANPIX / Faksimil / Montage
Även Wikileaks officiella konto har ifrågasatt avstängningen. Här är Wikileaksgrundaren Julian Assange.
2 av 2
Även Wikileaks officiella konto har ifrågasatt avstängningen. Här är Wikileaksgrundaren Julian Assange. - Foto: Sang Tan / AP / SCANPIX

Mannen bakom avstängda kontot: "Någon vill tysta oss"

Twitterkontot @AnonOpsSweden är avstängt - utan någon synbar anledning. Nyheter24 har pratat med en av männen som säger sig stå bakom kontot.


Vet du vad Anonymous är?

Nyheter24:s internetreporter Jack Werner skrev en krönika om att rapportera om Anonymous i samband med överbelastningsattackerna mot svenska myndigheter i början av oktober.

"Anonymous är, mer än en organisation eller ett nätverk, en budskapsmantel som en aktivist för stunden kan iklä sig", skrev han.

SVERIGE. "Ditt konto har brutit mot Twitters villkor". Det var beskedet via mejl när @AnonOpsSweden, som hade 18 000 följare, stängdes ned i helgen. Alla frågor om varför har lämnats obesvarade.

Nyheter24 har varit i kontakt med en av personerna som säger sig ha stått bakom kontot. Han har inte heller lyckats få något svar från Twitter.

– Det stod att man kunde mejla om man inte förstod beslutet, så jag har skrivit tillbaka. Men jag har inte fått något svar, säger han till Nyheter24.

Spekulationer på andra twitterkonton kopplade till det löst sammansatta nätkollektivet talar om en korrupt svensk regering som stängt ned "AoS". Mannen bakom kontot pratar också om att det finns "grupper" som inte vill att de ska höras.

– AoS är en nyhetskanal. Någon vill tysta den. Vi har aldrig varit ansvariga för några attacker eller uppmanat till våld, säger han.

Rapporterat om Sveriges brott

Kontot har flera gånger länkat till mer eller mindre obskyra nyheter och nyhetssajter. Ett tema har varit Sveriges och svenska företags agerande utomlands, exempelvis Ikeas slavarbete i Östtyskland eller Ericssons övervakning i Syrien.

– Sverige har haft ett gott rykte i världen sedan 70-talet. AoS har försökt visa att det inte stämmer längre, säger en av personerna bakom det avstängda kontot.

Stödet för @AnonOpsSweden har varit stort, inte bara bland anons själva. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.