Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här drar de ner brallorna på fejk-twittraren

Reddit-posten som avslöjade fejktwittraren
1 av 1

Reddit-posten som avslöjade fejktwittraren

Montage Reddit/Twitter

Nyheter | 29/11/2012 17:37

Hur skulle du reagera om du upptäckte att någon konsekvent stal dina länkar? Antagligen inte lika smart som dessa klassisk musik-älskare.

Är du lite stressad och trött på grund av den hetsiga toneni det aldrig pausande nyhetsflöde som Twitter utgör? Gör som över 10 000 andraoch följ Twitter-kontot @ClassicalM. Där hittar du en aldrig sinande ström av Bach-symfonieroch gamla inscannade notpapper. Men också hemgjorda verk, kompositioner och filmerdyker upp i flödet – av allt att döma skapade av personen bakom Twitter-kontotsjälv. 

Som denna:

Det hela låter trevligt. En anonym entusiast som gillar attlysa upp andras vardag med andras och egna exempel på hur bra klassiska musikkan bli.

Men det visade sig finnas en mörk hemlighet bakomtrevligheterna. Nyligen upptäcktes Twitter-kontot av de likaledes musikälskandeanvändarna av Reddits underforum r/classicalmusic. Det låter som en perfekt matchning. En ny källa till bra musiklänkar förr/classicalmusic, och fler följare för @ClassicalM.

Men tvärtom reagerade alla där med ilska och upprördhet påupptäckten. Varför? Jo, för att @ClassicalM konsekvent stal alla heta länkardirekt från r/classicalmusic.

Hela härvan avslöjades av den uppmärksamma Reddit-användaren alles_vergangliche i ett inlägg på måndagen. Det upplyste om ”att det finns ett Twitter-konto somdelar alla toppbidrag till detta underforum utan något cred”, och blev ironisktnog bemött med så mycket uppmärksamhet att det i sin tur autotwittrades av –just det, @ClassicalM:

Bakom kontot ligger företaget SNS Analytics, som enligtbeskrivningen på sin hemsida sysslar med att ”bygga och marknadsföraTwitter-konton som tillåter oss att presentera relevant och nischat innehållför våra följare.” Till detta använder man enligt egen uppgift över 3 000Twitter-konton med sammanlagt över 10 miljoner följare, bland dem @ClassicalM. 

Hur tjänar de sina pengar då? Jo, för att låna Reddit-användaren 87linux:s ord: ”Innan du når länken går du genom en ’analys’-sida som utan tvivel loggar alltmöjligt om din webbläsare och dator”. SNS Analytics inte bara stal länkar från Reddit, utan samlade samtidigt också in dyrbar information om följarna. 

Användarna av r/classicalmusic insåg dock omedelbart potentialen, och ett populärt inlägg senare dök denna tweet upp hos @ClassicalM:

En omdiskuterad idé för att nu kunna stoppa @ClassicalM:s systematiska stölder är att inkludera svordomar i alla inlägg på r/classicalmusic. Ett annat förslag är att hitta lite ordentligt snuskiga filmer eller bilder, och göra dem populära nog på forumet för att @ClassicalM ska autotwittra dem. Då skulle kontot bara vara en anmälan bort från att raderas. Men än så länge ligger @ClassicalM kvar orörd, dessutom med fler följare tack vare hela den här historien.

Och på Reddits underforum för klassisk musik är en av de mest återkommande idéerna för att hantera saken enkel: "Skit i det".