Söndag 19 Sep
Stockholm

Vilken stackare kommer få julkort från Flashback?

Snart avgörs det vem som ska få julkort av Flashbacks användare.
1 av 4
Snart avgörs det vem som ska få julkort av Flashbacks användare. Foto:
Skådespelaren Ulf Brunnberg är en av finalisterna.
2 av 4
Skådespelaren Ulf Brunnberg är en av finalisterna. Foto: Stella Pictures
Vinnaren kan få ett stort antal julkort skickade till sig.
3 av 4
Vinnaren kan få ett stort antal julkort skickade till sig. Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX
Även 61-årige Carl-Erik Cedvander som blev misshandlad av ett ungdomsgäng i Kortedala i Göteborg, är en av de nominerade.
4 av 4
Även 61-årige Carl-Erik Cedvander som blev misshandlad av ett ungdomsgäng i Kortedala i Göteborg, är en av de nominerade. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Snart avgörs Flashbacks tävling på nätet där sju finalister bestående av personer som fått utstå ett tufft år har chansen, eller kanske oturen, att få en massa julkort hemskickade. Nyheter24 har pratat med två av finalisterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är de nominerade finalisterna

Bo Hansson

Gick in i ett radiobås på Råsunda under en match och pratade om "svartingar" på planen, utan att veta att han var i direktsändning.

Carl-Erik Cedvander

Carl-Erik Cedvander är 61-åringen som uppmärksammades i medierna efter att han blivit brutalt misshandlad av ett ungdomsgäng i Kortedala i Göteborg.

Tunnelbane-Johnny

Johnny Granberg ramlade tidigare i år ner på ett tunnelbane-spår. En man på perrongen passade då på att råna honom. Johnny blev senare påkörd av tåget.

Makode Linde

Konstnären som skapade en tårta formad som en kvinna. Syftet var att tårtan skulle väcka en debatt om kvinnlig könsstympning. Debatten vände och Linde kallades senare för rasist.

Bollnäspappan

Efter att en 18-årig kvinna blev våldtagen i Bollnäs, protesterade senare hennes far mot att en demonstration mot rasism skulle hållas och ville stoppa den.

Ulf Brunnberg

Fick efter sitt uttalande i tidingen Slitz, om sin syn på feminism och kvinnor i tuffa yrken, mycket hård kritik från allmänheten.

"Burksamlar-Tore"

En man i Kållered som kallats "Burksamlar-Tore", blev nedslagen, bakbunden och slängd i ett buskage, där han blev liggande länge.

88-åriga Vivan blev förra årets vinnare

Förra årets vinnare blev 88-åriga Vivan som blev utsatt för ett brutalt rån i sitt hem av ett gäng individer som tog sig in på ett våldsamt sätt. Vivan blev väldigt glad över de julkort hon fick skickade till sig.

Har du haft det jobbigt på sista tiden? Du kanske har fått utstå kritik från samhället för ett uttalande du gjort eller kanske har du drabbats av fysisk skada. Hade du då blivit på bättre humör om hundratals julkort från okända personer strömmade ner genom din brevlåda?

Detta är precis vad Flashbacks tradition "Julkort 2012" handlar om, som Nyheter24 har uppmärksammat tidigare. Flashbacks användare nominerar och röstar fram vem de anser är värd massvis med julkort i år.

– Det är väl klart att det hela skulle vara roligt, men ärligt talat så skiter jag i vilket, säger skådespelaren Ulf Brunnberg till Nyheter24.

– Jag bryr mig faktiskt inte, om jag vinner den tävlingen eller ej. Jag är inte heller ledsen över det som hände och behöver därför ingen tröst i form av julkort. Jag har fått så mycket support på internet från folk som fattar vad jag menade.

Brunnberg fick mycket kritk efter att ha uttalat sig om sin syn på feminism i tidningen Slitz. Julkortsnomineringen faller i just det fallet helt och hållet inom ramarna för kriteriet om "vem som fått utstå mest pina".

Årets tävling är anordnad av Flashback-moderatorn Ogden, som ansvarar för omröstningen på den uppstartade tråden. Ogden låg även bakom förra årets tävling och var nöjd med den.

– Det var den första julkortstråden jag höll i, men jag tyckte att det gick bra, sa Ogden när Nyheter24 tidigare pratade med personen.

Ogden avslöjade även då vilka han hoppades skulle vinna.

– Personligen hoppas jag på någon yttrandefrihetskämpe, men jag har ingen större makt i vem det blir än någon annan, jag bara röstar och sen skickar jag kortet till den som blir framröstad. Det är många som har stort stöd, sa Ogden.

En annan person på finalistlistan är Carl-Erik Cedvander: 61-åringen som blev brutalt misshandlad av ett ungdomsgäng i Göteborg.

När Nyheter24 ringer upp är det en anhörig som svarar och för Cedvanders talan. Han kallar sig för Martin.

Martin förklarar att det nog inte spelar någon roll om Cedvander får julkort eller ej

– Det kanske är roligt, men han lär nog inte förstå så mycket av det. Han blev så allvarligt skadad under misshandeln att hans minne mer eller mindre är helt borta, säger Martin till Nyheter24 om "Julkort 2012".

På Flashback verkar det dock som att det blir Cedvander som tar hem segern. Bland annat skriver användaren Svampdamp:

"Röstar på Carl-Erik Cedvander".

"Cedvander, värst drabbad", skriver användaren GrillSituation.

Och Beyker håller med:

"Bollade mellan Brunnberg och Cedvander. Rösten landade på Cedvander".

Kommentera
Kopiera länk
Dela