Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Årets viktigaste Youtube-klipp

- 22/12/2012, 08:36 -

Montage Youtube

Youtube har under 2012 varit mer välbesökt, och vi har sett fler filmer, än någonsin. Här är Nyheter24:s lista på årets viktigaste Youtube-filmer.

10. Shit Snubbar Say To Feminister

Med bitande humor, exakt fingertoppskänsla och vibrerande aktualitet har Bianca Kronlöf under 2012 gjort sig till en oumbärlig del av den svenska Youtube-kulturen. Med sin film om vad snubbar säger till feminister fick hon uppmärksamhet i riksmedia, och det gav sannolikt också en tacksam knuff i ryggen på väg mot de olika teaterscener man i dag kan se henne på.

9. Övergrepp

Det verkar som att det knappt kan passera ett år utan att en skandal med ursprung i kollektivtrafiken briserar på nätet. 2010 var Jesper Nilsson utsatt, 2011 gällde det en pojke som handfängslats av två vakter och i år gick turen till Göteborg. På en spårvagn tillhörande Västtrafik blev en kvinna anfallen och nedtryckt, allt medan en gammal SVT-medarbetare filmade. Filmen fick över 300 000 visningar och ledde till att väktarna togs ur tjänst - men senare fastslogs det ändå att de inte gjort något fel.

8. William Spetz genombrott

Om förra året tillhörde nätkändisar som Gina Dirawi, Mange Makers och Tejbz är detta år helt och hållet William Spetzs. 16-åringen har med sina charmiga och roliga videodagboksinlägg hittat en enorm fanbase, och med den som språngbräda lyckats skjuta sig ända in till SVT-korridorerna. 2012 bevisar återigen det som vi anade redan förra året: Nu kan vem som helst bli känd genom internet även i Sverige.

7. Den dramatiska överraskningen

Borta är de dagarna då reklam fungerade bara genom att finnas. Nu måste den ständigt överraska oss på helt nya sätt för att vara effektiv, och under det gångna året har det bästa exemplet på det varit tevekanalen TNT:s chockinstallation på ett litet torg i en belgisk stad. Med över 40 miljoner visningar och en sjätteplats på Youtubes egna lista över årets hetaste klipp kan man verkligen säga att de lyckas. Och många var nog småstadssvenskarna som i hemlighet önskade sig en liknande knapp...

6. Walk off the Earths Somebody That I Used to Know-cover

I början av året dök den plötsligt upp, plågandes varenda levande varelse på planeten Tellus. Men det var inte låten som skapade framgången när Gotyes succéhit Somebody That I Used to Know sändes precis hela tiden av precis varenda radiostation. Nej, det var gruppen Walk off the Earth som med sin cover, där de och tre kompisar samtliga fingrade på samma gitarr, lyfte låten från uppskattning till kult. Frågan är bara om 2013 kommer bli året då vi orkar lyssna på den en enda gång till?

5. Facebook Parenting

Vad gör man om ens dotter skriver taskiga saker om en på Facebook? Tja, det sättet som Youtube gjort gällande under året som gått är att sätta åtta exploderande pistolkulor i hennes dator. Klippet, som lades upp i februari, fick 10 miljoner visningar på tre dagar och går mot 35 miljoner lagom till årets slut. Dessutom utlöste det en mindre nätdebatt om - gissa vad? - barnuppfostran.

4. Felix Baumgartners himlahopp

När den Red Bull-sponsrade våghalsen Felix Baumgartner bestämde sig för att med stor sannolikhet dö i förtid sände han inte processen via teve eller radio, nä, det var Youtube som blev ensamma med rekordhoppet. Fler människor bänkade sig framför videosajten än när Barack Obama svors in som president, rekord slogs och Baumgartner landade vid liv. 30 miljoner visningar senare kvarstår denna korta sammanfattning som ett av årets definierande ögonblick.

3. Makode Lindes tårta

När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp en skrikande tårta i form av en rasistisk nidbild visste hon inte att hon därmed placerade konstnären tillika matverket Makode Linde på listan över vårens absolut största snackisar. Vem som i själva verket var rasisten i sammanhanget är fortfarande både oklart och omdebatterat, men klart är att 2012 inte hade sett likadant ut om det inte vore för den bisarra konstinstallationen på Moderna Muséet.

2. Amanda Todds berättelse

Med sitt desperata rop på hjälp blev Amanda Todd inte bara en påminnelse om att mobbingen och sexismen i allra högsta grad lever på nätet, utan också en hjärtskärande demonstration av hur desperata offren för de båda drivkrafterna kan bli. I vågorna efter hennes självmord rullades dessutom en fruktansvärd historia om systematisk manipulation och förföljelse på nätet upp.  

1. Gangnam Style

Det är svårt att argumentera mot nästan en miljard visningar på ett halvår - Youtubefilmen som överskuggat allt annat år 2012 är Gangnam Style. Den har gjort skaparen PSY till världskändis, knuffat in musikgenren k-pop i kulturens finrum och i princip lanserat en ny dans världen över. Dessutom lär alla satirklipp som gjorts med bas i Gangnam Style tillsammans raka ihop ytterligare en miljard visningar. Alla andra debatter, viralsuccéer och söta katter står sig slätta: 2012 var Gangnams år.