Årets ändringar på Facebook har både hyllats och sågats
1 av 5
Årets ändringar på Facebook har både hyllats och sågats - Foto: Sean Kilpatrick/Zeff Nikolla/Matt Rourke/Paul Sakuma
Allt från smileys i chatten till att timeline blev obligatoriskt...
2 av 5
Allt från smileys i chatten till att timeline blev obligatoriskt... - Foto: Joerg Koch / AP / SCANPIX
...till statusrad på din profil...
3 av 5
...till statusrad på din profil... - Foto: Facebook.com
... till Facebook Messenger...
4 av 5
... till Facebook Messenger... - Foto: Adrian Wyld / Scanpix
...och större bilder i mobilen.
5 av 5
...och större bilder i mobilen. - Foto: Timur Emek/Scanpix

Så förändrades Facebook 2012

Större bilder, smileys i chatten, nytt chattprogram och den kritiserade timeline. Ändringarna på Facebook var många under 2012. Nyheter24 listar de tio viktigaste och mest uppmärksammade.


Varje gång Facebook gör ändringar, oavsett stora eller små, följer ofta ett missnöje från användarna. Ett missnöje som troligtvis grundar sig i att man har vant sig vid det senaste utseendet på det sociala nätverket.

Under 2012 har det skett en hel del förändringar på Facebook. Nyheter24 listar de tio viktigaste och mest uppmärksammade som både upprörde och förbättrade.

10. Bilderna fick namn

Bilderna på dina vänner på din profil hade tidigare inga synliga namn, utan man var tvungen att föra över muspekaren över fotona för att ett namn skulle bli synligt. Facebook ändrade i slutet av april detta och du kan nu ha bättre koll på alla dem som lagt till dig - trots att du inte vet vilka de är.

9. Länk till profil via chatten

I slutet av juni gjorde Facebook det möjligt för dig att klicka dig in direkt till profilen till den person du chattade med via en smart ikon som ligger bredvid personens namn i chattfönstret. Du slapp alltså att skriva in namnet i sökrutan.

8. Större bilder i mobilen

Många hade klagat på att Facebook-bilder fick en sämre kvalitet i mobilen då de var för små och utnyttjade inte hela mobilens display. I mitten av maj ändrades detta och bilderna fyller i dag upp nästan hela displayen.

7. Bilderna blev större på datorn

Det var inte bara bilderna i mobilen som blev större, utan Facebook förbättrade bildvisningen även i datorn. I mars ökades den maximala bildupplösningen och bilderna blev nu större och klarare. Användare av webbläsarna Firefox och Chrome fick även möjligheten att förstora bilderna så att det täckte hela skärmen via en liten ikon i övre högra hörnet av bilden.

6. Möjligheten att redigera kommentarer

Hur många gånger har man inte blivit irriterad över att man skrivit en pinsam felstavning eller särskrivning i en kommentar och inte läst igenom den ordentligt innan man postat den? Förut fick man helt enkelt ta bort kommentaren och skriva en ny, eller skriva en ny direkt efter vilket ledde till att personen du skrev till fick flera aviseringar. I juni kom den efterlängtade lösningen på detta problem då Facebook introducerade möljligheten att redigera postade kommentarer. Något som kanske SD-politikern Björn Söder hade haft använding av om det hela hade lanserats en månad tidigare, då Söder skrev en uppmärksammad kommentar på Facebook om Loreens vinst i Eurovision Song Contest.

5. Emoticons

Emoticons eller smileys blev ett glatt tillskott till chatten som uppskattades av de flesta. Många hade saknat dessa sedan MSN Messenger hade sina glansdagar. En nyhet som även den dök upp i juni.

4. Facebook ändrar användares e-postadresser

En av årets ändringar, som inte uppskattades, var att Facebook beslutade att byta ut samtliga användares privata mejladresser. De som hade valt att uppge sina egna mejladresser i profilen fick dessa utbytta till Facebooks mejladresser, utan att först ha blivit tillfrågade om detta. Reaktionerna som följde, efter att ändringen trädde i kraft i juni, var inte positiva. Facebook försvarade sig med att de hade informerat om ändringen redan i april och att de inte kommer att ändra tillbaka.

3. Statusrad på din timeline

En statusrad på den egna timelinen, hade varit efterlängtad och i april behövde användare inte längre gå ut till nyhetsflödet för att skriva sina statusuppdateringar utan dessa kunde nu i stället göras direkt inne på den egna profilen.

2. Facebook Messenger

När Facebook startade sin chattjänst för några år sedan dog mer eller mindre kungen av chattinteraktioner, MSN Messenger, ut efter att ha dominerat i ett årtionde. I mars lanserade Facebook sitt chattprogram Facebook Messenger. Chattfunktionen blev ett eget program som kunde köras på datorn och mobilen och gav dig möjlighet att chatta med dina vänner oavsett om du hade Facebook öppet eller ej. Facebook Messenger gav dig även möjligheten att kolla dina privata meddelanden, vänförfrågningar och avsieringar. Har du fortfarande inte skaffat Facebook Messenger kan du gör det här.

1.Timeline blev obligatoriskt

Årets första plats över största ändring på Facebook är en ändring som retat upp fler människor än vad den tillfredsställt. Facebooks timeline är en funktion som ändrade utseendet på användarnas profiler. Till en början var funktionen frivillig och man kunde välja om man ville ha den eller ej. Valde man dock att ha den fanns ingen återvändo och man fick stå sitt kast. Valmöjligheten försann dock i slutet av mars i år när Facebook valde att göra timeline obligatoriskt för samtliga användare oavsett om man tyckte om den eller ej eller hade valt den eller avstått från den.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.