Torsdag 21 Okt
Stockholm

"Kunde jag ha varit Sveriges Breivik?"

1 av 6
Minnesplats på Utöya.
2 av 6
Minnesplats på Utöya. Foto: Sindre Thoresen Lännes / SCANPIX
Rosor och ljus fyllde hela Utöya och Norge kvällarna efter terrordåden.
3 av 6
Rosor och ljus fyllde hela Utöya och Norge kvällarna efter terrordåden. Foto: 2011 Getty Images
Anders Behring Breivik fick hårdast möjliga straff - 21 års förvaring. Efter straffet kommer han också att sitta inlåst - något som omprövas var femte år.
4 av 6
Anders Behring Breivik fick hårdast möjliga straff - 21 års förvaring. Efter straffet kommer han också att sitta inlåst - något som omprövas var femte år. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Bomben i Oslo skapade stor förödelse. Sju personer omkom.
5 av 6
Bomben i Oslo skapade stor förödelse. Sju personer omkom. Foto: Fartein Rudjord/SCANPIX
Mästerkattens första inlägg.
6 av 6
Mästerkattens första inlägg. Foto: Faksimil

Han blev sverigedemokrat, gick med i nätrörelsen men drabbades av panikångest och mådde dåligt av en osund kultur. Flashbackskribenten Mästerkattens text om sitt liv som "political soldier" har fått ofantlig spridning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Några kommentarer

Så här lyder några av svaren i tråden på Flashback:

"Intressant läsning. Allt jag har att säga är att jag tycker det är synd att vi har gått miste om en så stark individ som du i kampen om ett bättre Sverige."

"Välkommen tillbaka till livet."

"Ett av de bästa inläggen jag läst här."

"Etablisemanget segrade alltså. Dom knäckte dig. Du förlorade. Trist."

På nyårsaftonens eftermiddag startades tråden "4 år som political soldier - upplevelser, konsekvenser och reflektioner i efterhand" på nätforumet Flashback. Ett par dagar senare är det få som missat skribenten Mästerkattens långa text. Tråden har lästs 38 000 gånger.

– Ärligt talat är jag förvånad att texten fick sådan uppmärksamhet och trodde aldrig någon tidning skulle höra av sig. Jag behövde bara ”skriva av mig” och sätta punkt, och det jag vill nu är att koncentrera mig på mitt riktiga liv, säger han till Nyheter24 om spridningen.

Men där slutar svaren. Mer vill skribenten inte säga.

"Jag ville göra en insats"

Han blev sverigedemokrat för fem år sedan och anslöt sig till den "sverigevänliga" nätrörelsen. Från att ha kallat sig först kommunist och sedan liberal i tonåren satt han under åren 2007-2011 och skrev texter åt flera SD-vänliga bloggar och hemsidor. 

"Jag visste från början att jag inte bara ville sitta på arslet och ha rätt. Jag ville göra en insats. Jag funderade en del på vad jag kunde bidra med och vad jag var beredd att utstå för min nyvunna övertygelse. Jag insåg snabbt att det jag hade att erbjuda var att jag var bra på att formulera mig i skrift och att jag gick en universitetsutbildning som gav mig specialkunskaper inom politiskt relevanta frågeställningar. Jag skulle föra min kamp på nätet genom tangenterna, inte med flygblad på gatorna", skriver Mästerkatten i sitt inlägg.

Efter ett tag fick han till och med hjälpa till med formuleringar till högt uppsatta politiker.

"Bland de jag hade kontakt med under den här tiden fanns också två personer som i dag sitter i riksdagen för SD och en person som i dag är ordförande för ett av SD:s partidistrikt. Ibland kände man igen formuleringar och argument man själv uppfunnit i tal och debattframträdanden från offentliga sverigedemokrater", skriver han.

Breivik - början till slutet

Den 22 juli 2011 inträffade dock en händelse som fick Mästerkatten att vakna upp ur det han nu menar är en osund kultur. Anders Behring Breivik bombade regeringskvarteret i Oslo och sköt ihjäl 69 ungdomar på Utöya.

"I efterhand tror jag att en del av skräcken och paniken som Breivik utlöste hos mig och andra likasinnade handlade om att han var så lik oss. Att han inte var någon återfallsförbrytare eller övervintrad nationalsocialist, att han var en helt vanlig kille som hade börjat som oss men gått vidare till att sätta vapen bakom orden. Kunde det ha varit jag?", skriver Flashbackskribenten.

Det var början till slutet. Efter ett tag fick han kraft nog att ta sig ur, slå sig fri.

"Jag började det nya året med att ta ett tremånaders uppehåll från Flashback, jag läste inga ”alternativa” medier, jag försökte att ignorera det som hände i världen och politiken. Jag avprogrammerade mig sakta från destruktiva tankar och åsikter. Jag tvingade mig att inte reflexmässigt fnysa och rynka på näsan när jag såg en beslöjad kvinna på stan. Jag försökte att koncentrera mig på den ”lilla” världen så mycket jag kunde och jobba mig utåt", skriver han.

"Skaffa en blogg eller nåt"

Reaktionerna på Mästerkattens tråd har varit blandade. På Twitter har texten höjts till skyarna. 

Mästerkatten skriver själv något som citerats flitigt. Något som är universellt för alla typer av rörelser där man utesluter allt som inte stämmer överens med den egna världsbilden.

"Det är ett sektbeteende. Det leder till radikalisering och skapar instabila människor. Några få hämtar geväret och ger sig på den fientliga omgivningen. En del knäcks istället mentalt som jag gjorde. De flesta gör ingetdera, men jag är övertygad om att de går miste om mycket", skriver han.

På Flashback har vissa tackat för den mycket personliga berättelsen. Andra skriver att han är "patetisk och tragisk". På nyårsdagen stängdes den elva sidor långa tråden. "Skaffa en blogg eller nåt. Tråden låses, diskussionsunderlag saknas, total egotråd", skrev en av forumets moderatorer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela