Expressens mångårige krönikör har bytt sajt - till antimuslimska Dispatch International.
1 av 2
Expressens mångårige krönikör har bytt sajt - till antimuslimska Dispatch International. - Foto: SCANPIX / Faksimil
Ingrid Carlqvist tillsammans med holländske högerpopulisten Geert Wilders, under hans besök i Malmö.
2 av 2
Ingrid Carlqvist tillsammans med holländske högerpopulisten Geert Wilders, under hans besök i Malmö. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Expressens krönikör skrev i antimuslimsk tidning

Hatsajten Dispatch International meddelade stolt sin senaste värvning. Men nu menar Expressenkrönikören Ulf Nilson att han inte visste vad för tidning han skrev för.


Vad är Dispatch?

När bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson länkade till Dispatch International sa Alexander Bengtsson på stiftelsen Expo så här till Nyheter24 om tidningen:

– Det är en antimuslimsk tidning som drivs av personer som är ledande inom det som kallas Counterjihad-rörelsen. Det är människor som har samrörelse med folkmordsförnekare, som menar att det pågår ett krig mellan islam och västvärlden.

Dispatch International skickades ut med det senaste numret av Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren.

STOCKHOLM. "Vi har värvat Ulf Nilson som krönikör i Dispatch International". Det meddelade den antimuslimska sajtens chefredaktör Ingrid Carlqvist stolt på Facebook. Nilson är mångårig krönikör på Expressen och skrev sin senaste text där för bara två dagar sedan.

Men han visste inte vad han gjorde, menar han.

– Det är ett misstag av mig. Jag hade inte riktigt klart för mig vad det var för en jävla publikation, då hade jag inte gjort det, säger Nilson till TT Spektra och meddelar att det inte ska hända igen.

Han fick ett erbjudande att skriva krönikor som frilans.

På många sätt är Nilson en legendar inom journalistkåren med 50 år på Expressen. Men han har länge kritiserats för flera av sina krönikor, som ansetts vara rasistiska. 2010 använde han begreppet "pursvenskar" och konstaterade att invandrare, framför allt muslimer, föder fler barn och att "pursvenskarna" därför är på väg att försvinna. 

Nilson har flera gånger skrivit om olika etniska och religiösa grupper. I november 2011 utmålade han shiamuslimer som folkmördare.

Fortsätter han i Expressen?

Nyheter24 har under torsdagen sökt Expressens ledning men chefredaktören Thomas Mattsson är ledig och den biträdande chefredaktören Per Anders Broberg har gått för dagen. Tidningens sydsvenska version Kvällsposten har tidigare kallat Dispatch International för "högerextrem sajt".

På Twitter ledde beskedet snabbt till starka reaktioner. Frågorna hopade sig.

Vissa var inte särskilt förvånade:

Nilson är gammal kollega med Carlqvist från 90-talet då han anställdes på Kvällsposten efter att ha fått gå från Expressen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

1 timme sedan
EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.