- Foto: Nyheter24

Rymdrumpor och tonåringar - här är veckans hetaste tweets

Varje fredag listar Nyheter24 några av veckans mest omtalade och retweetade tweets. Här är den elfte laddningen - och den har allt från WC till WTC.


10. @skrivbent hittar folksjälen

Internet, säger de, har kopplat oss samman. Det har låtit oss träffats, skapat vänner för ensamma och fört udda fåglar tillsammans. Vad skulle vi göra utan internet, frågar de sig. Jo, vi skulle slippa den avgrundsdjupa ångest som en lika upphetsad som felstavad matporrkommentar innebär. Som den ofta högklassiga twittraren skrivbent noterar kan det nämligen vara lika ärrande att uppleva som någonsin en fysisk olycka.

9. @RobbieLauler talar för döva öron

På nyårsdagen låg svenskarna i horisontalläge och återhämtade sig efter den föregående kvällens gamla goda hedniska tradition att titta på kalendern och sedan dricka extra mycket bärs. Som vanligt sände då TV 3 den brittiska tevefilmen Ivanhoe (1982), en tradition kanalen tog över år 2003 efter SVT som årligen hade sänt den ända sedan premiären. I filmen väljer Ivanhoe att gänga sig med den tämligen menlösa Rowena i stället för den sprakande karaktären Rebecca, något som trots tittarnas slappa fysik lyckas reta upp dem år efter år. Så även den 1 januari 2013, och sportskribenten Robert Laul blev med över 150 retweets frustrationens främste representant.

8. @turelur hinner först

En annan tradition lika livskraftig som Ivanhoes dåliga idéer är att, under nyårsaftonen, deklarera att man minsann nu gjort något för sista gången i år. Det blir dock sällan lika roligt som metaskämten om hur tråkigt det egentligen är, något som twittraren T-res med vandringsmedaljen "Original Tweet Award" understryker.

7. @hreer inser fakta

Det var över fem år sedan Pluto fick sin status som planet borttagen, ungefär lika länge som Heath Ledger har varit död. Nästa gång Backstreet Boys fyller år som band fyller de 20. Eminems dotter Hailie Mathers är snart 17 år gammal, och är därmed jämnårig med spelkonsolen Nintendo 64. MySpace var stort för sju år sedan. Det har nästan gått en fjärdedels århundrande sedan 1990. Barn som i år fyller 12 var inte födda när World Trade Center föll. Så, om inte hreer fick er att känna er gamla redan med sin ursprungliga tweet är det antagligen fixat nu. När får man gå i pension?

6. @Glenn_Hysen har frikort

Förlåt, vänta, ursäkta, en sekund. Skämtet här är att det inte finns rumpor i rymden, och att manliga homosexuella därmed inte skulle vara intresserade av att åka dit? Eftersom allt de vill ha är stjärt? Och det har fått nästan 300 retweets? Och ingen som helst har sett det som konstigt i överhuvudtaget? Och Glenn Hysén har 60 000 followers? Okej. Bra. Nästa gång du hör någon prata om vad man får och inte får säga i det här landet är det bara att hala fram den här tweeten.

5. @JohanIngero för det vidare

Rumpskämt om bögar går fint, men om man driver med Solsidan ska man banne mig ha på fötterna. Det var läxan man kan lära sig efter att KD-presschefen Johan Ingerö twittrade ut en bild som enligt uppgift skulle ha tagits nyligen i Stockholmsförorten Saltsjöbaden. Ajour-skribenten Emanuel Karlsten var snabbt på bollen, och kunde konstatera att bilden inte alls tagits i dagarna utan tvärtom cirkulerat länge. Ryktet säger att alla inblandade i historien senare fick bli hedersmedlemmar i den anrika "Vi som tar Twitter på allvar"-föreningen.

4. @kellermannen saboterar

Föreställ dig en situation där några faktiskt tar serietecknaren Martin Kellermans skämt om det kommande året på allvar. För att förhindra att något som helst nyhetsvärdigt ska inträffa sitter de med händerna på knäna i nedsläckta rum dag ut och dag in, ätandes enbart gröt på dropp. Tysta, stilla, blundande. 365 dagar senare släpps de ut, med vildvuxna skägg och naglar och långt ovårdat hår. Men glädjen är obegränsad - de har blåst svensk TV på konfekten! De hurrar, skriker och glädjer sig åt att ha lurat Rapport. Tills de plötsligt inser vem det är som är lurad.

3. @annasahlin korar segraren

Ja, mätt i kvalité är det sannolikt årets nyhetsbild som Anna Sahlin har hittat. Men också om man skulle se det som den mest symboliska bilden för 2012 står den sig stark. En konstig, underlig och mer eller mindre meningslös nyhet ute i periferin som förstoras till enorma proportioner, och görs till något vi alla måste ta ställning till. Med andra ord precis som allt annat vi diskuterade under det gångna året.

2. @jojonovic får ont i huvudet

Visst, Johan Håkansson har en poäng i att det är maxat och svårt att ta in, och han förtjänar gott och väl de 456 retweets han i skrivande stund fått. Men det som verkligen fick Nyheter24-redaktionen att explodera i meningslös hjärnblåsning var svaret han fick från en av sina följare:

1. @AndrevWalden underhåller

Här gör den omnipotenta juryn bakom listan över veckans hetaste tweets ett sällsynt avsteg från metodiken som annars präglar listan över hetaste tweets, utsedda i ordning efter hur retweetade de blivit. För om Svenska Akademien är hjärnorna bakom världens mest prestigefyllda vetenskapspris, Nobelpriset, är Andrev Walden mannen som med sin förfinade smak pekar ut svenska Twitters höjdpunkter. På nyårsdagen tog han så tillfället i akt och levererade en av december månads mest efterlängtade listor - de 101 tweets han tyckte bäst om 2012. Läs varenda en. Det är värt det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!