Filip Wennerlunds blodiga ansikte har lett till stora reaktioner på Facebook.
1 av 3
Filip Wennerlunds blodiga ansikte har lett till stora reaktioner på Facebook. - Foto: Privat
"Det var inte meningen att alla skulle se utan att skicka det till mina kompisar".
2 av 3
"Det var inte meningen att alla skulle se utan att skicka det till mina kompisar". - Foto: Privat
"Jag skrev inlägget i vredesmod och det är lätt att vara efterklok", säger han om användningen av "utländsk bakgrund".
3 av 3
"Jag skrev inlägget i vredesmod och det är lätt att vara efterklok", säger han om användningen av "utländsk bakgrund". - Foto: Privat

"Så här 'snygg' blir man om man säger ifrån"

Filip Wennerlunds ansikte blev sönderslaget efter att han sagt ifrån mot stökiga ungdomar på bion. Nu har hans bild fått stor spridning på Facebook - något som aldrig var meningen.


Hela inlägget

"Så här 'snygg' blir man om man säger ifrån inne på en biosalong i Malmö. Sex stycken killar med utländsk bakgrund sitter och pratar högt och beter sig illa när filmen har börjat. När en kvinna säger till grabbarna att vara tysta, så svarar dem med att säga till henne att hålla käften. Jag säger också till killarna. Killarna lugnar ner sig. För stunden.. Börjar efter ett tag att störa igen. När det återstår fem minuter av filmen så lämnar killarna salongen. Sista killen slår till min kompis i huvudet med en öppen hand. Jag går då ut i gången efter killen och säger "så kan man inte bete sig" då vänder sig han och hans fem kompisar om och börjar slå mig med knytnävsslag. Näsan blev knäckt, kraftig blåtira ömmande skalle som resultat. Polisen griper alla killarna efter en snabb och bra insats. Vill tacka ett vittne som följde efter killarna och kunde peka ut dem åt polisen. 

Detta skriver inte jag för att få sympati. Utanför att alla som läser detta ska fråga sig vilket samhälle vill vi alla egentligen leva i? Reagerar man inte mot orättvisor vad får vi då för samhälle?"

MALMÖ. När Filip Wennerlund, 28, var på bio natten till lördagen slogs han ned av sex ungdomar sedan han gått emellan när de slog till hans kompis. Han la upp fyra bilder på sitt sargade ansikte på Facebook varav en fått över 20 000 delningar. 

– Jag har fått jättemycket positiva reaktioner där folk berömmer mitt civilkurage, säger han till Nyheter24.

Men han är inte speciellt glad över den stora spridning som bilderna fått. Han ville inte att alla skulle se dem.

– Inlägget var tänkt för mina Facebookvänner. Inte att den skulle spridas över hela Sverige, säger Wennerlund.

Kritik för "utländsk bakgrund"

Först ville han inte prata om vad som hänt och hur bilderna delats - men han ångrade sig när han anklagades för rasism. Flera har hört av sig och ifrågasatt varför han påpekade att killarna hade "utländsk bakgrund". I efterhand tror han att detta ligger bakom den stora spridningen, något han inte är speciellt nöjd med.

– Jag ville vara ärlig och inte hymla med vad som har hänt. Jag ville inte måla upp något rasistiskt. Jag skrev inlägget i vredesmod och det är lätt att vara efterklok. Jag tror inte den fått lika stor spridning om jag bara skrivit "sex killar", säger han.

Flera rasistiska bloggar har skrivit om Wennerlunds bilder och dragit slutsatser om invandrare och "gangsterstaden" Malmö. Henrik Johansson på stiftelsen Expo menar att det följer mönstret.

– Det är jättevanligt, vi har sett många liknande fall tidigare. Det är klart att de använder en sådan här sak till sin egen agenda, säger han till Nyheter24.

Han menar att spridningen på Facebook också till stor del beror på att de som redan har bestämda åsikter om invandrare "får sina fördomar bekräftade".

– Det handlar till väldigt stor del om att folk får vatten på sin kvarn, säger Johansson.

Vill inte tvinga till civilkurage

Trots att han själv grep in när hans vän blev slagen tycker Wennerlund inte att man ska tvinga människor till att visa upp civilkurage.

– Nej, det tycker jag inte att man ska göra. Men det är viktigt att var och en själv tänker vad det är för samhälle man vill stå upp för, säger han.

Fem av de sex ungdomarna greps av polis utanför biografen. Enligt Malmöpolisens presstalesman Linda Pleym släpptes tre av dem efter förhör. De andra två släpptes en dag senare, men är misstänkta för misshandel.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!