Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1424
reaktioner idag

"Så här 'snygg' blir man om man säger ifrån"

Filip Wennerlunds ansikte blev sönderslaget efter att han sagt ifrån mot stökiga ungdomar på bion. Nu har hans bild fått stor spridning på Facebook - något som aldrig var meningen.

Filip Wennerlunds blodiga ansikte har lett till stora reaktioner på Facebook.

"Det var inte meningen att alla skulle se utan att skicka det till mina kompisar".

"Jag skrev inlägget i vredesmod och det är lätt att vara efterklok", säger han om användningen av "utländsk bakgrund".

MALMÖ. När Filip Wennerlund, 28, var på bio natten till lördagen slogs han ned av sex ungdomar sedan han gått emellan när de slog till hans kompis. Han la upp fyra bilder på sitt sargade ansikte på Facebook varav en fått över 20 000 delningar

– Jag har fått jättemycket positiva reaktioner där folk berömmer mitt civilkurage, säger han till Nyheter24.

Men han är inte speciellt glad över den stora spridning som bilderna fått. Han ville inte att alla skulle se dem.

– Inlägget var tänkt för mina Facebookvänner. Inte att den skulle spridas över hela Sverige, säger Wennerlund.

Kritik för "utländsk bakgrund"

Först ville han inte prata om vad som hänt och hur bilderna delats - men han ångrade sig när han anklagades för rasism. Flera har hört av sig och ifrågasatt varför han påpekade att killarna hade "utländsk bakgrund". I efterhand tror han att detta ligger bakom den stora spridningen, något han inte är speciellt nöjd med.

– Jag ville vara ärlig och inte hymla med vad som har hänt. Jag ville inte måla upp något rasistiskt. Jag skrev inlägget i vredesmod och det är lätt att vara efterklok. Jag tror inte den fått lika stor spridning om jag bara skrivit "sex killar", säger han.

Flera rasistiska bloggar har skrivit om Wennerlunds bilder och dragit slutsatser om invandrare och "gangsterstaden" Malmö. Henrik Johansson på stiftelsen Expo menar att det följer mönstret.

– Det är jättevanligt, vi har sett många liknande fall tidigare. Det är klart att de använder en sådan här sak till sin egen agenda, säger han till Nyheter24.

Han menar att spridningen på Facebook också till stor del beror på att de som redan har bestämda åsikter om invandrare "får sina fördomar bekräftade".

– Det handlar till väldigt stor del om att folk får vatten på sin kvarn, säger Johansson.

Vill inte tvinga till civilkurage

Trots att han själv grep in när hans vän blev slagen tycker Wennerlund inte att man ska tvinga människor till att visa upp civilkurage.

– Nej, det tycker jag inte att man ska göra. Men det är viktigt att var och en själv tänker vad det är för samhälle man vill stå upp för, säger han.

Fem av de sex ungdomarna greps av polis utanför biografen. Enligt Malmöpolisens presstalesman Linda Pleym släpptes tre av dem efter förhör. De andra två släpptes en dag senare, men är misstänkta för misshandel.

Mer:

Pojkar misshandlade en hemlös man