Stockholm

Felaktigt uthängd efter sexvideo - Nu talar Lisa ut om näthatet

Lisa mobbas på nätet - efter att felaktigt utpekats som medverkande i sexvideo från Rhodos.
1 av 2
Lisa mobbas på nätet - efter att felaktigt utpekats som medverkande i sexvideo från Rhodos. Foto: Facebook / Flashback / Faksimil / Montage
Jens Bergström, 20, hängdes också ut på Flashback.
2 av 2
Jens Bergström, 20, hängdes också ut på Flashback. Foto: Privat

UPPDATERAD. Lisa Linárd Pedersen från Helsingborg fick en chock när hon pekades ut som medverkande i en sexfilm som sprider sig på internet. Nu talar hon ut på Nyheter24 efter dagar av mobbning och näthat.


Läs mer
Rodney Da Silva har hjälpt till

Den före detta Big Brother-deltagaren Rodney Da Silva, har även hjälpt Lisa att sprida sanningen efter att hon bad honom att skriva ett blogginlägg om det hela.

–  Jag vet inte om det gör någon skillnad men jag ville komma ut på en sida som är officiell och som inte är min Facebook. Detta för att det skulle komma ut och ge effekt vilket det verkar ha gjort. De börjar förstå på Flashback att det inte är jag på videon. Inlägget finns även länkat på forumet, säger Lisa.

Ni kan läsa Rodneys blogginlägg här.

HELSINGBORG. Efter en vild barfest på Rhodos i somras, där två berusade ungdomar filmades när de hade sex, blev 19-åriga Lisa Linárd Pedersen uthängd på nätet. När filmen hamnade på Facebook hävdade flera användare att hon var en av dem som hade sex på scenen. Problemet för Lisas del var att det inte var hon på klippet. 

– Jag jobbade på Rhodos i somras på en baroch då hade vi en del ganska spårade fester. På en av festerna var det två som hade sex på scenen, och förtvå dagar sen la min chef från Rhodos ut videon på Facebook och taggade allaoss som jobbade på baren, säger Lisa till Nyheter24.

Videon spreds senare på forumet Flashback och då Lisa var den enda av de taggade tjejerna som hade blont hår drog användare på forumet snabbt slutsatsen att det var hon i sexfilmen. Bara timmar efter att hon hängts ut började kränkningarna.

– Min mobil hemma var aktiv med både smsoch samtal en gång var femte minut i två dygn. Jag fick även många varnings-smsfrån okända, godhjärtade människor som varnade om att någon hade läckt ut mittnummer på Flashback och att jag borde byta nummer.

Lisa följde rådet och bytte nummer. Detta efter att bland annat ha blivit kallad "hora", "slampa", "billig" och "smutsig" i ändlösa sms och samtal. Mobbningen spred sig även till hennes Facebook.

Även mamman uthängd

– Jag har pratat med polisen. De sa att detjag kan göra är att anmäla min chef för sexuellt ofredande. Med det vill jaginte göra för det var inte hans fel. För det andra är det ju i Grekland dethände. Jag lär ju inte komma långt med det, säger Lisa.

Trots att hon mått väldigt psykiskt dåligt av det som hänt menar hon att hon kan ta kränkningarna så länge hennes familj blir lämnad i fred. Något som tyvärr inte hänt.

– De hade till ochmed lagt ut min mammas konto på Flashback. Då är det illa, för då blir detpersonligt. Jag kan ta skit men jag vill inte att min familj ska bli inblandad.

"Politikerna måste ta ett ansvar"

Lisa är en av många som blivit uthängda på nätet och liksom många andra tycker hon att politikerna måste göra något åt situationen.

– Vi kan inte direkt göra något åt de somsitter på Flashback. De är anonyma och det är ju ett forum som till och med harfått folk att ta livet av sig. Man får vara mer försiktig med vad man lägger uthelt enkelt. Politikerna måste ta ett ansvar att begränsa vad man får göra på nätet.

Han hängdes också ut

UPPDATERAT: En annan som hängdes ut i samband med filmen var Jens Bergström, 20, vän till Lisa. Han skrev ett blogginlägg om att han pekats ut på Flashback - det var då de verkliga reaktionerna kom. Eftersom han skrivit att det inte var han var det givetvis han i filmen, menade de som hörde av sig.

– Eftersom de trodde det var jag så blev det att de hånade honom under mitt namn, vilket bara kändes förnedrande, säger Jens till Nyheter24.

Han tycker att reaktionerna mot Lisa var betydligt värre och att det visar hur tjejer behandlas på nätet vid sådana här händelser.

– Det Lisa har fått stå ut med är på en helt annan skala. Min uppfattning av det hela så är folket på Flashback bara ute efter att håna killen på filmen, medan de är ute efter att hata flickan på videon, och förstöra hennes framtid och privatliv. Det är därför jag skrivit efter ett flertal gånger att det inte är Lisa, tycker det är helt fruktansvärt att folk kan peka ut andra på det sättet utan någon fakta.

Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 2 timmar sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: 3 timmar sedan

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: 3 timmar sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: igår 20:18

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: igår 20:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.