Striderna om rättigheter fortsätter, men vad gäller egentligen? (Bild ur filmen Tropic Thunder).
1 av 5
Striderna om rättigheter fortsätter, men vad gäller egentligen? (Bild ur filmen Tropic Thunder). - Foto: Stella Pictures / Montage
Niclas Ekdahl och hans Viaplay.
2 av 5
Niclas Ekdahl och hans Viaplay. - Foto: Viaplay / Faksimil
Johan Kleberg och C More Play.
3 av 5
Johan Kleberg och C More Play. - Foto: TV4-gruppen / Faksimil
Eric Pallotta på Netflix.
4 av 5
Eric Pallotta på Netflix. - Foto: Netflix
HBO Nordic har ännu inte lanserats i Sverige fullt ut.
5 av 5
HBO Nordic har ännu inte lanserats i Sverige fullt ut. - Foto: Faksimil HBO Nordic

Streamingkriget - vilka vinner?

Rättigheter hit, avtal dit. Vad har egentligen rubrikerna att göra med verkligheten? Och hur ska någon ens kunna konkurrera när allt finns gratis på nätet?


HBO Nordic "ligger lågt"

Till denna artikel var det meningen att även någon representant för HBO Nordic, som redan smyglanserats i Sverige, skulle delta. Men efter kontakt med pressavdelningen kommer beskedet att vd:n Hervé Payan vill att man ska "ligga lågt" tills det är dags för den riktiga lanseringen.

De enda rättighetsavtal som de vill gå ut med är de redan kända med Starz, Fremantle och GK Films.

STOCKHOLM. I teve och tidningar. Överallt kan man i dag se reklam för streamingtjänsterna som ska ta över och förändra vårt sätt att se på filmer och serier. Men vilka är det som utkämpar detta ständiga krig om rättigheter?

Den senaste tiden har det gått att läsa om nya jätteavtal, exempelvis mellan Universal och HBO samt mellan Netflix och Disney. Men de avtalen har egentligen inget med den svenska marknaden att göra. Här är det fortfarande de gamla filmkanalerna TV1000 och Canal Plus som gör sig påminda om man ser på tjänsterna Viaplay och C More Play.

De som också har teve i sitt utbud, inte bara streaming, har ännu en fördel.

– Det är det definitivt. Vi når så pass många fler, säger Niclas Ekdahl, vd på Viaplay till Nyheter24.

Så ser de exklusiva avtalen ut

Viaplay har avtal i Norden med NBC Universal, Sony Pictures och Disney som innebär att de får visa deras filmer några månader efter att de kommit ut på dvd (vid dvd-släppet har alla rätt att visa filmerna som on-demand). C More Play å sin sida har liknande avtal med Fox och Paramount. Även deras vd menar att de av tradition har en fördel som ättling till Canal Plus.

– Via teven får man absolut bäst bildkvalitet, felfria sändningar och en teknik som ju onekligen är väldigt enkelt och användarvänlig, säger Johan Kleberg, vd på C More, till Nyheter24.

Mot de ursprungliga filmjättarna i den svenska tevebranschen ska Netflix och snart även HBO Nordic kriga. På en förhandsvisning av Netflixserien "House of cards" träffar Nyheter24 Eric Pallotta, social media director på Netflix.

Han hävdar att de har bättre kvalitet på sina streams, just eftersom de inte sysslar med teve som de andra. Men rättigheter har de svårt att få.

– Det är en gammal modell. Men vi försöker hitta sätt att få nya serier och filmer snabbare, säger han.

Konkurrensen med gratisstreaming

I stället försöker Netflix, som endast har liknande exklusivt avtal med Warner av de stora filmbolagen i Hollywood, konkurrera genom att göra tjänsten personlig.

– Vi har riktiga personer vars heltidsjobb är att titta på filmer och serier och tagga dem med information. Det är det som ligger bakom att vi kan ha väldigt specifika genrer - typ som "brittiska dramaserier med en stark kvinnlig huvudroll". Det är något som inte finns någon annanstans.

Det stora problemet för alla som ger sig in på den här marknaden, oavsett i vilket land, är att det med några knapptryck går att hitta streamingsajter som är gratis, uppdaterade och bara olagliga för den som tillhandahåller materialet. Men inställningen till denna konkurrens tas olika hårt på beroende på vem man frågar.

– Det där är verkligen en utmaning. Vi har spenderat en hel del pengar på att kunna visa serier innan de kommer på linjär teve, men det är klart att det kostar väldigt mycket pengar, säger Ekdahl på Viaplay.

Netflix hävdar i stället att det är jobbigt att hitta olagliga streams - men lätt att använda deras tjänst.

– Jag tycker det är jobbigare att leta sig runt bland olagliga sajter. Vi satsar på att göra tjänsten lätt att använda i stället och på det sättet få folk att använda Netflix i stället för att söka efter piratkopierat material eller olagliga streams, säger Pallotta.

C Mores svar är att de redan lyckats konkurrera. Så här svarar vd:n på frågan om hur de ska kunna tävla med gratissajter:

– Genom att sända alla våra amerikanska serier textade på svenska dagen efter premiären i USA, säger Kleberg.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
HBO