Mot slutet av dagen mejlade Bob in en lägesrapport till sina chefer.
Mot slutet av dagen mejlade Bob in en lägesrapport till sina chefer. - Foto: Berit Roald/Scanpix

Programmerare anställde kineser för att slippa jobba

Ett stort amerikanskt bolag har avslöjat att deras stjärnprogrammerare anställt kinesiska konsulter för att göra programmerarens jobb. Allt för att kunna surfa runt på nätet.


Bobs "arbetsdag"

Utredningen och datortrafiken har visat hur en vanlig dag såg ut för Bob när det kinesiska företaget utförde alla hans arbetsuppgifter.

9.00
Kom till jobbet. Surfade runt på Reddit i några timmar. Tittade på videoklipp.
11.30
Lunch
13.00
Surfade runt på Ebay
14.00
Facebook, LinkedIn
16.30
Mejlade en lägesrapport till chefen
17.00
Slutade för dagen

SAN FRANCISCO. Vad gör man om man är en uppskattad och välavlönad programmerare men inte känner för att arbeta över huvud taget? En man vid namn Bob på ett nätsäkerhetsföretag i USA bestämde sig för att hyra ut sitt jobb – till ett kinesiskt konsultföretag.

Medan kineserna från Shenyang utförde Bobs arbetsuppgifter surfade han runt på nätet och tittade på videoklipp. Han betalade det kinesiska företaget en femtedel av sin sexsiffriga dollarlön och köpte sig därmed 40 arbetslösa timmar i veckan.

Budade över säkerhetsdosa till Kina

Men allt har ett slut och så också Bobs smarta bluff. När företaget gick igenom nättrafiken såg de att någon från Shenyang loggat in på Bobs konto upprepade gånger, det skriver The Register.

Företaget var säkra på att ett virus eller liknande kommit in i systemet och dirigerat om trafiken. Men efter att ha fått tillstånd att undersöka Bobs dator fann de att han hyrt det kinesiska konsultföretaget för att göra hans jobb.

Har tjänat miljontals kronor

Han hade till och med budat över sin säkerhetsdosa och sina inloggningsuppgifter till Kina. Utredningen visade även att han tagit flera liknande jobb och hyrt ut dem till kinesiska företag. På det viset tjänade han miljontals kronor under flera månader utan att göra någonting.

Bob är inte längre anställd av bolaget.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

2 timmar sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.