Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Programmerare anställde kineser för att slippa jobba

Mot slutet av dagen mejlade Bob in en lägesrapport till sina chefer.

Mot slutet av dagen mejlade Bob in en lägesrapport till sina chefer.

Berit Roald/Scanpix

Nyheter | 16/01/2013 22:06

Ett stort amerikanskt bolag har avslöjat att deras stjärnprogrammerare anställt kinesiska konsulter för att göra programmerarens jobb. Allt för att kunna surfa runt på nätet.

SAN FRANCISCO. Vad gör man om man är en uppskattad och välavlönad programmerare men inte känner för att arbeta över huvud taget? En man vid namn Bob på ett nätsäkerhetsföretag i USA bestämde sig för att hyra ut sitt jobb – till ett kinesiskt konsultföretag.

Medan kineserna från Shenyang utförde Bobs arbetsuppgifter surfade han runt på nätet och tittade på videoklipp. Han betalade det kinesiska företaget en femtedel av sin sexsiffriga dollarlön och köpte sig därmed 40 arbetslösa timmar i veckan.

Budade över säkerhetsdosa till Kina

Men allt har ett slut och så också Bobs smarta bluff. När företaget gick igenom nättrafiken såg de att någon från Shenyang loggat in på Bobs konto upprepade gånger, det skriver The Register.

Företaget var säkra på att ett virus eller liknande kommit in i systemet och dirigerat om trafiken. Men efter att ha fått tillstånd att undersöka Bobs dator fann de att han hyrt det kinesiska konsultföretaget för att göra hans jobb.

Har tjänat miljontals kronor

Han hade till och med budat över sin säkerhetsdosa och sina inloggningsuppgifter till Kina. Utredningen visade även att han tagit flera liknande jobb och hyrt ut dem till kinesiska företag. På det viset tjänade han miljontals kronor under flera månader utan att göra någonting.

Bob är inte längre anställd av bolaget.