Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En full kapten och barnfattigdom – här är veckans hetaste tweets

Twitter bjöd på mycket under vecka 3

Twitter bjöd på mycket under vecka 3

Nyheter24

Nyheter | 18/01/2013 13:26

Varje fredag listar Nyheter24 några av veckans mest omtalade och retweetade tweets. Här är höjdpunkterna från vecka 3 – som bland annat innehåller en motorsågsmassaker på Idrottsgalan.

10. Slentriansupportrarna som dricker Redbull Vodka

Alla känner minst en. Den där killen som håller "stenhårt" på Manchester United men knappt ser skillnad på Nemanja Vidic och Patrice Evra. Tack vare, eller på grund av, Uniteds mångåriga dominans verkar klubben ha fler såna fans än vad Nani har överstegsfinter. Det har inte undgått gävlebon Simon Lindberg som belönades med 146 retweets efter att ha jämfört Red Devils med en av krogens tröttare beställningar. 


9. En annan aspekt på tågkraschen

Städerskan som av oklara skäl stal ett tåg på Saltsjöbanan och kraschade in i ett bostadshus har skapat rubriker över hela världen. Förutom traditionella mediejättar som BBC och CBS har kraschen så klart spridits som en löpeld i sociala medier: På Reddits front page diskuterade användarna skämtsamt om de farliga tågdataspelen, en referens till videovåldsdebatten i USA, och på Tumblr spreds en bild av städerskan.

På svenska Twitter var det Annika Lantz som stod för det mest retweetade inlägget i debatten, med en tweet om det vi alla (?) tänkt på när vi sett bilderna: hur löser Saltis-familjen det här i deklarationen?

8. Järnrörskandalen lever och vi tycker om det

Det gick faktiskt flera dagar utan att järnrörskandalen nämndes i media. Men så dök Jocke Nordanståhls parodivideo upp och då var det bara att sucka och trycka på gillaknappen. Låten "Med järnrör i handen" föll även Soran Ismail i smaken och 145 retweets senare hamnar komikern på en ärorik åttondeplats på veckans lista.

7. De onödiga 96:orna

Johanna Frisk är en av listans tre icke-offentliga personer och har relativt blygsamma 162 följare. Ändå fick hennes ålderstweet rejält genomslag, vilket kanske vittnar om att det är tonåringarna som är mest aktiva på Twitter. Den här listans redaktör (född -89) måste medge att han inte noterat någon märkbar skillnad på personer födda 1994 och 1997 men lyfter ändå på hatten åt Johanna Frisks 363 retweets på mindre än ett dygn.

6. Janne J och jakten på fattigdom

Att Janne Josefsson gick runt i onsdagens Uppdrag granskning och ställde frågan "är fattiga svenska barn verkligen fattiga" skapade tittarstorm. Veteranjournalisten fick i går kryssa mellan redaktionerna för att förklara sig. Medan programmet sändes rasade debattörer på Twitter-hashtaggarna #ug och #granskning mot programmets vinkel och utgångspunkt. En av dem som inte var helt nöjd med programmet var Kawa Zolfagary som fick 163 retweets.

5. Den där låten om sockerbagaren går inte som vi trodde

Karin Wikingsson sprang i veckan på en livsomvälvande nyhet och att döma av antalet retweets (292) var hon inte ensam om aha-upplevelsen. Nyheter24 har kollat upp det hela och kan bekräfta att det som gäller faktiskt är "här" och inte "han". Vi har däremot inte blivit klokare på varför han bara bakar några med socker på.

4. Mark Levengoods mamma gör upp med könsrollerna

Mark Levengood, som inte haft en dålig twittervecka sen Sundsvall brann, återger ett skönt citat från morsan. Sveriges kanske mest omtyckte journalist, som i gårdagens Filip&Fredrik-podcast utnämndes till en "Premium-kändis", fick 845 retweets för besväret. Partnern Jonas Gardell får kämpa för att slå den siffran nästa vecka.

3. Rocky-skaparen tar sig an kapten Schettino

"Kapten Ynkrygg" får se upp – nu har även Martin Kellerman fått nys om 2012 års supersnackis. Serietecknarens tajming är något off men alkoholvinkeln – som vi känner igen från Rocky – gick ändå hem bland tweepsen. Att händelsen inträffade för ett helt år sedan gör tydligen inget – 667 retweets visar att det aldrig är för sent att skämta om en kapten som i lugna vatten lyckas kantra ett skepp värt fyra miljarder kronor.

2. Sveriges försvarsschema 2013

Sverker Göranson brukar ofta be om mer pengar till försvaret – och lika ofta få nej. Men överbefälhavarens senaste utspel, att Sverige är rökt efter en veckas angrepp från främmande makt, lyckades i alla fall skapa lite panik. Och framför allt twitterhumor. En av reaktionerna stod Lasse Karlsson för och komikerns avsiktliga missuppfattning drog in 418 retweets.

1. Hockeymänniska visar att hockeymänniskor inte tycker det är okej när icke-hockey-människor råkar säga något dumt till en hockeymänniska.

Idrottsgalan blir precis som alla andra svenska galor ofta utskälld för sina trötta manus. Men kanske borde Lotta Lundgren ändå tittat lite mer noggrant på manuskortet när hon kallade en av Sveriges största hockeylegendarer genom tiderna "Patrik" Forsberg. Guldhjältens reaktion skilde sig inte mycket från övriga hallen, som bara stirrade framför sig alternativt ner i bordet när de hörde det nya förnamnet. Att skämtet i sig var stentrist gjorde inte saken bättre. 

Precis som du nog märkt i din Facebook-feed gick en del personer i de sociala medierna lite överstyr i sin iver att fördöma Lotta Lundgren. Oskarshamns hockeytränare Fredrik Söderström pläderade till exempel för dödsstraff medelst motordrivet skogsverktyg och ungefär där någonstans borde man kanske dra gränsen. Men retweets blev det. 663 stycken, för att vara exakt.