Obama svarar på frågor på Reddit. Kommer farhågorna om ökad övervakning besannas den här mandatperioden?
1 av 6
Obama svarar på frågor på Reddit. Kommer farhågorna om ökad övervakning besannas den här mandatperioden?
Allt klart inför måndagens ceremoni.
2 av 6
Allt klart inför måndagens ceremoni. - Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / SCANPIX
Familjen Obama på väg.
3 av 6
Familjen Obama på väg. - Foto: Jacquelyn Martin / AP / SCANPIX
Folk hade börjat samlas i National Mall på måndagsmorgonen lokal tid.
4 av 6
Folk hade börjat samlas i National Mall på måndagsmorgonen lokal tid. - Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / SCANPIX
Redan på söndagen svors Obama in i Vita huset.
5 av 6
Redan på söndagen svors Obama in i Vita huset. - Foto: Brendan Smialowski / AP / SCANPIX
Aaron Swartz var med och grundade bland annat Reddit. Vid 26 års ålder tog han sitt liv.
6 av 6
Aaron Swartz var med och grundade bland annat Reddit. Vid 26 års ålder tog han sitt liv. - Foto: SCANPIX / Michael Francis McElroy

Här är nästa hot mot internet

Ett år efter protesterna som stoppade SOPA svärs Barack Obama återigen in som amerikansk president. Kommer han införa hårdare övervakning av nätet den här gången?


Patent och plats

EFF:s två sista saker att hålla koll på ett år efter SOPA handlar amerikansk patentlagstiftning och om myndigheters begäran att få ut platsinformation från mobiltelefoner. 

Den förstnämnda är kaosartad och leder till hundratals rättsprocesser varje år, något som försvårar för nya företag. 

Under 2012 begärde amerikanska myndigheter tillgång till platsinformation hela 1,3 miljoner gånger - och det behövs inte ens en husrannsakan.

WASHINGTON, DC. I januari 2012 gick nätjättar som Google, Wikipedia och Reddit samman genom att släcka ned sina sajter. Anledningen var "Stop online piracy act" - SOPA. Lagstiftningen, som ansågs leda till censur på nätet, gick aldrig igenom.

På måndagen svärs Barack Obama in till sin andra mandatperiod. Kommer farhågorna om att presidenten ska öka övervakningen på nätet att besannas den här gången? Det står i varje fall klart att han har en enorm press på sig från flera myndigheter.

FBI:s "bakdörrar"

I fjol skrev Cnet att den federala polismyndigheten, FBI, vill kunna kräva "bakdörrar" hos exempelvis Google, Facebook och Twitter för att kunna övervaka användare. Detta existerar redan när det kommer till mobiltelefoner. Där måste samtliga operatörer, i enlighet med "Communications assistance to law enforcement act", tillhandahålla sådana "bakdörrar".

Electronic Frontier Foundation, EFF, är en organisation som står i frontlinjen så fort friheten på nätet hotas. De listar FBI:s krav på övervakning på nätet som en av fem stora frågor att hålla koll på för alla som vill ha ett fritt internet - alla som var med och stoppade SOPA.

TPP och "Aaron's Law"

En av de andra punkterna är ett nytt försök från bland annat Hollywoodbolagen att ta rätten över sitt material. De har lämnat censur av internet bakom sig för att i stället ta strid mot internationell handel. På så vis liknar förslaget Acta-avtalet som till slut stoppades i EU efter protester över hela Europa.

Avtalet, som går under namnet "Trans pacific partnership" (TPP), förhandlas bakom stängda dörrar utan demokratisk insyn. Men läckta dokument har visat att förslaget skulle tvinga sajter i andra länder att sätta digitala lås på sitt innehåll så att det inte kan kopieras. Även upphovsrätten ska förlängas - från 50 år efter upphovsmannens död till 70 år.

Den kanske största kampen EFF just nu går tillsammans med många andra är kampen för rättvisa i fallet Aaron Swartz. Den 26-årige nätaktivisten tog sitt liv i väntan på ett mångårigt fängelsestraff och bötesbelopp han aldrig skulle ha kunnat betala. Anledningen bakom straffet är att lagstiftningen inte hängt med i utvecklingen. Swartz "brott" var att ladda ned miljontals vetenskapliga artiklar från MIT:s arkiv.

Nu har demokraten Zoe Lofgren lagt ett förslag till representanthuset som går under namnet "Aaron's Law". Det återstår att se om aktivistens död kan leda fram till något gott.

"Jag anser att ju friare informationen flödar, desto starkare blir samhället" - Så sa Obama under en frågestund hos kinesiska studenter i Shanghai 2009:


/
/
/
FBI
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.