1 av 2
Nu är händelsen polisanmäld.
2 av 2
Nu är händelsen polisanmäld. - Foto: Foto: Privat

Någon fejkade 17-årige Simons efterlysning

Publicerades: 31 Jan 2013, 16:28, Uppdaterades: 2 Feb 2013, 12:18

En fejkad efterlysning på Facebook ledde till 20 000 delningar och att Simons familj fruktade för hans liv. "Framför allt känner jag mig kränkt, verkligen kränkt".


Efterlysningen

Den falska efterlysningen som delats av över 20 000 personer ser ut så här.

"Simon gick ut på eftermiddagen runt 18.00 och sen dess har han varit borta! Han skulle ner och handla nere på centrum och lovade att vara hemma igen inom två timmar. Nu har det gått ett dygn och ingen har sett skymten av våran Simon! 

Snälla dela detta inlägg så att fler kan hjälpa oss att hitta honom. Simon har tidigare även känt sig både väldigt ledsen och rörd eftersom folk har förtalat Simon och uppgett sig för att vara han på olika intenetsidor! Därför går det verkligen inte att med ord beskriva hur oroliga vi är över att det har hänt honom något!"

HÄSSLEHOLM

"HAR NÅGON SETT VÅRAN SIMON? Tisdag kväll den 28/1 försvann vår son Simon spårlöst!"

Det meddelandet från en desperat fader vid namn Mats har nått hundratusentals svenskar på Facebook under dagen. Problemet är att efterlysningen är falsk. En eller flera personer har medvetet utgett sig för att vara Simons pappa för att trakassera 17-åringen på nätet.

En bluff som delades av över 20 000 svenskar och fick Simons vänner och släktingar att frukta för hans liv.

– Det känns ju hemskt, man blir rädd. Men framför allt känner jag mig kränkt, verkligen kränkt, berättar Simon för Nyheter24, och fortsätter:

– Jag fick reda på det i går kväll vid 20.00 när en kompis skrev "Är du bortsprungen? Din familj letar efter dig". Jag satt hemma och pluggade. Kompisen berättade att min pappa fått ett par tusen delningar på Facebook. Då förstod jag att något var på gång, min pappa heter inte ens Mats. 

"Går med nerverna utanpå här"

Samtidigt som Simons telefon gick varm fick hans mamma Helena tiotals samtal från oroliga vänner och släktingar. 

– Det första de sett när de loggat in på Facebook är ju att Simon är försvunnen. Det har varit jättejobbigt, jag går med nerverna utanpå här, säger Helena som tvingades gå hem från arbetet under dagen.

Efterlysningen lades upp på det fejkade Facebook-kontot under gårdagskvällen. På bara några timmar fick det över 10 000 delningar och polisen mottog flera polisanmälningar.

– Jag gick direkt in på min Facebook och skrev att efterlysningen var fejk, men efterlysningen växte ju mycket snabbare än det jag skrev, förklarar Simon.

Polisen har inlett en utredning

Han vet inte vem eller vilka som ligger bakom de falska uppgifterna. Han misstänker dock att det är någon som irriterat sig på det material han lägger upp på sin Youtube-kanal. Det har hänt tidigare att han blivit attackerad på nätet. När han fick reda på den fejkade efterlysningen kontaktade han polisen.

– Efter att jag postat inlägget på Facebook ringde jag polisen. De ringde senare upp och höll ett kort förhör med mig. Jag hoppas att det nu kommer fram vilka det är som ligger bakom det här. Sanningen kommer alltid fram till slut.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

Flygvärdinnans skarpa varning till föräldrar – låt inte barnen göra det här: "Vidrigt"

Ska du ut och resa med barn framöver? Då har en anonym flygvärdinna en tydlig uppmaning kring vad du verkligen inte bör låta den lilla göra ombord. – Det är vidrigt, säger hon till The Sun.

Assange närmare en utlämning till USA

Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta på släpet"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.

Norrtälje: Polisen rapporterar om fylleri / lob

"I Handen omhändertogs en berusad man.", skriver polisen på sin hemsida.

Eksjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Plycka på riksväg 32", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.