Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flashback fyller 30 år – här är tre höjdpunkter

- 25/02/2013, 17:03 -
2011 blev "terja" ett verb för hela svenska folk tack vare Flashback.
1 av 3

2011 blev "terja" ett verb för hela svenska folk tack vare Flashback.

Flashback grävde fram en hel del om Bjästaskolan där Linnea våldtogs.
2 av 3

Flashback grävde fram en hel del om Bjästaskolan där Linnea våldtogs.

Scanpix

14-åriga "Linneas" mamma intervjuas i SVT:s Agenda.
3 av 3

14-åriga "Linneas" mamma intervjuas i SVT:s Agenda.

SVT

I dag fyller Flashback 30 år. För att fira födelsedagsbarnet listar Nyheter24 här tre höjdpunkter i sajtens forumhistoria. En gång då de blåste SR – och två gånger då de faktiskt var bättre journalister än journalisterna.

3. Flashback trollar Sveriges Radio

Den 31 augusti 2011 startade flashbackaren peterj26 en tråd med rubriken: "Någon som vill 'showa' i svensk radio?"

Det ville, och gjorde, någon. 

Peterj26 hade önskat en låt på lokalradion P4 Värmlands sajt och för att öka sina chanser tillägnade han den tre vänner som skulle bestiga Mount Everest.

Radiofolket ville gå ett steg längre, och tyckte att det lät som en härlig grej att ringa upp ett gäng värmlandsgrabbar på en så exotisk plats.

Problem: Dessa vänner existerade inte. Lösning: Trollning medelst Flashback.

Peterj26 efterlyste nån som kunde agera falsk Mount Everest-värmlänning och det dröjde inte länge innan HailToTheKing tog sig an jobbet.

Dagen efter pratar Sveriges Radio med "Leonard Johansson" i Katmandu, Nepal, i nästan tio minuter. 

P1:s Medierna tog upp det för SR pinsamma inslaget som så klart även förevigats i sin helhet på Youtube:


Här är Flashback-tråden med förberedelserna inför bluffen. Forumanvändarnas glädje över att man lyckats lura radiojätten stannade inte innanför Flashbacks fyra väggar utan spred sig förutom till P1 bland annat till Emanuel KarlstenFeber och Resumé.   

2. Flashback och Bjästavåldtäkten

2010 våldtogs 14-åriga Linnea av en två år äldre kille i Bjästa. Men i stället för stöd fick hon hela bygden emot sig i form av bland annat dödshot.

Tack vare crowdsourcing, det vill säga uppdelande av uppgifter, kunde Flashbackanvändarna rentvå Linneas namn och få stopp på ryktesspridningen.

Journalisterna Yasmine El Rafie & Carl Fridh Kleberg menade att Flashbacks granskning både var före och bättre den som gav Uppdrag granskning Stora journalistpriset. Därför nominerade de nätforumet till ett annat pris.

– Vi har nominerat Flashbacktråden om Bjästavåldtäkterna till Guldspaden eftersom den var först med scoopet. Vi vet inte hur juryn resonerar men hoppas innerligt att de följer reglerna, och inte distraheras av diskussionsforumets mindre smickrande sidor, skrev de i ett debattinlägg på Sveriges Radio.

Flashbacks jobb mot Bjästavåldtäktsmannen gick inte obemärkt förbi. Media började se på Flashback med mer respekt.

På Svenska journalistförbundets nätupplaga av facktidningen Journalisten fanns en omröstning om tråden och svarsalternativet "Ja, den tråden är ett gräv" fick en majoritet av rösterna.

Men, som Dagens Media skrev , så blev det ingen Guldspade till internetgrävarna på Flashback.

1. Flashback avslöjar Terje – och skapar ett nytt ord på köpet.

Den 26 augusti, fem dagar innan Flashback blåste Sveriges Radio, startades en diskussiontråd som skulle avslöja Årets Naturfotograf Terje Hellesö som en bluff.

Inom några dagar hittade flashbackarna bevis för att Terjes bilder på lodjur och mårdhundar var photoshoppade. Allt material samlades på bloggen Terjade Foton och när detta nådde gammelmedias näsa var skandalen ett faktum.

Flashback belönades med Sveriges Radios pris Medieormen för sina avslöjanden.

Terje Hellesö tappade så klart all trovärdighet och hånades i medierna. Ett exempel på vilket genomslag drevet mot naturfotografen fick är att verbet "Terja" kom med i Språkrådets nyordslista 2011. Vad det betyder? "Att manipulera ett foto i bedrägligt syfte".