- Foto: Bildkälla: Marcio Jose Sanchez / AP / Jeff Chiu / AP /

Här är Facebooks nio viktigaste förändringar

Gratis Facebook! I dag fyller du nio år – det firar vi med en lista på nio milstolpar i karriären. Även om en del kanske borde lämnas i glömska – som fiaskot med rösträtt.


En av sju på jorden har fejan

Hösten 2012 passerade Facebook en magisk gräns: en miljard användare finns på det sociala nätverket.

Tvåa och tre på listan är Google+ och Twitter som har ungefär 500 miljoner registrerade användare.

1. Mark Zuckerberg skapar FaceMash

Facebooks föregångare, skapad i oktober 2003, var en grabbig sak. Sajten gick ut på att Harvardkillar fick rösta på det snyggare av två foton på slumpmässigt valda kvinnliga studenter på skolan.

Projektet, skapat på fyllan av Mark Zuckerberg och polarna, fick kritik i Harvards skoltidning. Något som Zuckerberg tog till sig.

– Jag kopierade i princip idéerna i den artikeln och gjorde en sajt med de föreslagna sekretessinställningarna, och det blev Facebook, har han sagt till tidningen Rolling Stone.

2. Facebook blir offentligt

I början var det bara studenter på en handfull av USA:s finaste universitet som kunde registrera sig på Facebook, eller TheFacebook.com som det då hette. 

2005 släppte man in högstadieelever och den 26 september 2006 fick såna som du och jag komma in i värmen.

Beslutet att skippa exklusiviteten kritiserades. Ingen trodde att Facebooks nio miljoner kunde slå MySpace som hade 100 miljoner användare. 

"Jag tror inte att det här kommer att sluta väl för Facebook", löd en kommentar i Mashables kommentarsfält om nyheten.

I oktober 2012 passerade Facebok en miljard användare.

3. Facebook nekar Yahoos bud

Rupert Murdochs News Corporation köpte år 2005 MySpace för fyra miljarder kronor. 2011 sålde han det för 230 miljoner kronor.

Facebook kunde ha gått samma väg, om man accepterat Yahoos bud på 6,5 miljarder kronor sommaren 2006. 

Men Zuckerberg tackade nej och utvecklade Facebook i sin egen takt utan vinstkrav från en ägare. Det visade sig gå rätt bra.

4. Nyhetsflödet

5 september 2006 förändrades sajtens utseende rejält med införandet av ett nyhetsflöde. I stället för att behöva klicka in på sina vänners profiler dök allt upp samlat på samma ställe: nya foton, nya vänskapsband, födelsedagar och så vidare.

Problemet var att Zuckerberg helt glömt bort en grej: sekretessen. Allt hamnade i nyhetsflödet, vare sig man ville det eller inte. Det blev ett ramaskri från användarna och tre dagar efter införandet av nyhetsflödet skrev Zuckerberg på Facebook-bloggen:

"Vi har verkligen gjort bort oss här. På nåt sätt har vi lyckats missa att bygga in sekretessinställningar i nyhetsflödet. Det var ett stort misstag av oss, och jag är ledsen."

Men Facebook fixade snabbt till problemet och i dag räknas nyhetsflödet som en av de tre "pelarna" tillsammans med Tidslinjen och nya Innehållssök.

5. Facebook gör bort sig igen

Som om inte nyhetsflödet var nog gjorde man ytterligare en sekretesstabbe 2006. Beacon var en funktionen som spårade användarnas aktiviteter på andra sajter och automatiskt postade informationen på deras profiler.

När detta blev känt tvingades Zuckerberg återigen be om ursäkt och till slut skrotade man Beacon.

6. Gilla-knappen

Det är svårt att föreställa sig det, men fram till den 9 februari 2009 fanns det inga likes på Facebook. 

Sedan införandet för snart tre år sedan har Facebook-användarna tryck "like" över en biljon gånger.

7. Fiaskot med rösträtt

Samma månad som like-knappen infördes rullade Facebook ut ett omröstningssystem. Tanken var att användarna skulle få rösta om varje ny förändring så att det inte skulle behöva bli sådant ramaskri. 

Det systemet fyllde aldrig någon funktion, eftersom Zuckerberg satte gränsen för valdeltagande till minst 30 procent, vilket aldrig uppnåddes. 

Den sista omröstningen, 2012, gällde huruvida man skulle skrota rösträtten. En massiv mobilisering skedde, och resultatet blev ett överväldigande "nej". 

Facebook-användarna ville alltså ha kvar rösträtten. Dessvärre blev valdeltagandet bara 0,07 procent. Rösträtten avskaffades.

8. Facebook börsnoteras

Efter att ha stått emot flera uppköpsförsök gav Zuckerberg till slut upp och börsnoterade Facebook i maj 2012. Aktien störtdök och omgående tappade Facebook omkring en fjärdedel av sitt värde.

Pressen från aktieägarna har tvingat Facebook att hitta på nya sätt att tjäna pengar vilket drabbat användarna i form av mer reklam. Och det kan blir värre – det ryktas om att Facebook leker med tanken på att inför autospelande videoreklamer i nyhetsflödet.

9. Innehållssökning

Den allra senaste stora förändringen, införd förra månaden, heter "Graph Search" på engelska och "Innehållssökning" på svenska. 

Namnet har blivit utskällt för att det är så, ja, dåligt, men det är en stor förbättring av sökfunktionen.

Du kan nu (på engelska än så länge) korssöka. Till exempel fråga "Vem av mina vänner gillar Djurgården och bor i Göteborg?". Du lär inte få så många träffar på just den frågan, men du förstår grejen.

Det var hela listan. Hattlyft till Daily Dot som stod för förlagan.

Vill du veta mer om Facebooks tidigar dagar? Här kan du läsa om de 25 första Facebook-medlemmarna, och nedan kan du se samma sak i videoform.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.