Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför bjuds hatsajtens krönikör in till debatt

- 05/02/2013, 13:45
Avpixlatkrönikören Mats Dagerlind bjuds in av Stina Dabrowski.
1 av 2

Avpixlatkrönikören Mats Dagerlind bjuds in av Stina Dabrowski.

Faksimil / Privat / SCANPIX

"Jag tror det kommer bidra till lite frisk luft. De är ju människor, inte monster".
2 av 2

"Jag tror det kommer bidra till lite frisk luft. De är ju människor, inte monster".

MAJA SUSLIN / SCANPIX

När Publicistklubben ska diskutera näthat bjuds Mats Dagerlind in. Han är krönikör på den rasistiska bloggen Avpixlat. "Vi finns till för att bevara yttrandefriheten", säger PK-ordföranden Stina Dabrowski.

STOCKHOLM. När Publicistklubben presenterade sitt program för debatten om näthat var det många som höjde på ögonbrynen. Mats Dagerlind, krönikör på den rasistiska och av sverigedemokrater hyllade bloggen Avpixlat, ska vara med bland de som debatterar.

Beslutet har lett till starka reaktioner, bland annat på Twitter. Så här skrev Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet:

"Vi måste prata med varandra"

Stina Dabrowski, ordförande för Publicistklubben Stockholm, förstår inte alls kritiken.

– Vi finns till för att bevara och försvara yttrandefriheten. Vi måste prata med varandra, säger hon och fortsätter:

– Är det något de tjatar om på Avpixlat så är det att det finns en PK-elit som styr. Jag tror det är mycket farligare om man tystar ner dem.

Bloggens "consigliere"

Dagerlind har tidigare i en intervju med Nyheter24 kallat sig Avpixlatredaktionens "consigliere". Det innebär att han företräder de anonyma skribenter där de själva inte kan delta. På exempelvis Twitter går det ofta att se honom försvara inlägg på den rasistiska bloggen.

– Det gör mig inget att bli allmänt förknippad med Avpixlat eftersom jag tycker det mesta som skrivs där är bra och att sajten behövs som en motvikt, sa han tidigare till Nyheter24.

Nu bjuds han alltså in till debatt om näthatet - tillsammans med Aftonbladetreportern Linda Hjertén, Sakine Madon (politisk redaktör på Norran) och författaren Katarina Mazetti. Den sistnämnda har själv varit föremål för mängder av hot den senaste tiden efter en uppmärksammad krönika i Ica-kuriren.

PK-ordföranden Dabrowski säger att Avpixlatkrönikören förvisso lär köra sitt eget race i debatten, men att det kan komma något positivt ur den.

– Jag tror det kommer bidra till lite frisk luft. De är ju människor, inte monster, säger hon.

Beslutet att bjuda in Dagerlind kom inte från Publicistklubbens styrelse utan från en programgrupp som leds av Dabrowski.