Stockholm

"TPB-dokumentären är tyvärr poänglös"

Leonel Marjavaara.
Leonel Marjavaara.

Nyheter 24:s reporter Leonel Marjavaara har sett "TPB AFK" men är oimponerad av både piraterna och filmen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"TPB AFK"

... kan du bland annat se på Youtube.

Efter månader av stor hype har den nu äntligen haft premiär: "TPB AFK" (The Pirate Bay Away From Keyboard) följer grundarna av världens största fildelningssajt under fyra år.

Tre svenskar som tar upp kampen mot USA:s regering och Hollywoods advokater borde ju vara intressant. Problemet är att det inte är det.

Filmen utspelar sig mest i rätten där TPB-gänget, speciellt Gottfrid Swartholm Warg och Fredrik Neij, försöker vara lite härligt uppkäftiga. 

Försöker.

De förklarar att de ogillar uttrycket IRL eftersom det "tycker att internet är på riktigt", vägrar beskriva sina kompetenser och säger att filmbranschens advokat Monique Wadsted sålt sin själ.

Jag trodde innan dokumentären att jag skulle stå på TPB:s sida efter att ha sett den. Men regissören Simon Klose har spelat det safe och tar varken ställning för eller emot fildelning och de tre grundarna. Det är synd, för jag är kluven inför det här med illegal nedladdning och hade förväntat mig lite vägledning.

I stället fick jag 80 minuter med juridiska och politiska bråk och tre män som benhårt torgför åsikten att allt ska vara gratis. Men Pirate Bay framställs inte som hjältar, tvärtom skildras de senaste fyra åren som ganska mörka och grundarna som ganska ensamma. 

Och med undantag för den relativt sympatiske Peter Sunde känns de dessutom som rätt osköna typer.

Fredrik Neij, till exempel, som på fyllan försvarade sin högerextreme TPB-medåtalade Carl LundströmNeij berättar att han flera gånger fått stryk av "turkblattejävlar". Det tycker jag inte är jättekonstigt att han fått eftersom det är just personer som svänger sig med sådana ord som tenderar att åka på stryk.

Om den sidan kommer fram varje gång han är på krogen, vilket man får intrycket av, kanske Fredrik Neij inte borde vara Away From Keyboard alls.

Filmen hade varit intressantare om den följt grundarna lite mer AFC, Away From Court. I stället för de trista rättegångsscenerna (vi fattar, gubbarna i domstolen vet knappt vad Google är, ha-ha) vill man se mer av männens privata sida.

The Pirate Bay-grundarna förlorade i rätten och åkte på fängelse och miljonböter, men sajten lever vidare. Inget förändrades alltså efter Hovrättens dom. 

Och eftersom filmen, som egentligen inte har någon vinkel, inte kommer fram till någon ordentlig slutsats kommer förmodligen inget förändras efter den heller.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.