1 av 6
- Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
EDL-grundaren och ledaren Tommy Robinson. I somras talade han i Stockholm.
2 av 6
EDL-grundaren och ledaren Tommy Robinson. I somras talade han i Stockholm. - Foto: Getty Images
Det händer snarare ofta än sällan att det slutar med sammandrabbningar med polisen.
3 av 6
Det händer snarare ofta än sällan att det slutar med sammandrabbningar med polisen. - Foto: Lefteris Pitarakis / AP / SCANPIX
En av EDL:s demonstranter.
4 av 6
En av EDL:s demonstranter. - Foto: Getty Images
En av EDL:s marscher i England.
5 av 6
En av EDL:s marscher i England. - Foto: Getty Images
Representanter från EDL åker runt på olika demonstrationer hela tiden, men de arrangeras ofta lokalt.
6 av 6
Representanter från EDL åker runt på olika demonstrationer hela tiden, men de arrangeras ofta lokalt. - Foto: BAS CZERWINSKI / AP / SCANPIX

Högerextremister utsatta för discokupp

Du har förmodligen aldrig hört talas om English Disco Lovers. Men deras förkortning, EDL, är kanske mer bekant. Här är discokuppen mot högerextrema och antimuslimska English Defence League.


Bass National Party

"Organisationen" Bass National Party är ett nytt steg på vägen mot att motverka rasism i Storbritannien. Konceptet är precis likadant som med English Disco Lovers, fast här är det i stället British National Party som man är ute efter. Eftersom de har samma förkortning, BNP, kommer man nu ta upp kampen om Googleträffarna. Bass National Party har hittills cirka 2 600 likes på Facebook.

Till skillnad från riktiga BNP jobbar "partiet" för basmusik och mot rasism.

LONDON. EDL gör just nu stor succé i Storbritannien. Nej, det är inte de antimuslimska huliganerna i English Defence League som nått nya framgångar. Det är English Disco Lovers som nu har fler fans än sin namne.

På Facebook har discoälskarna nu nått över 25 000 likes medan "riktiga" EDL har 15 600 stycken. Gruppen startades redan i september 2012 men har fått en boom den senaste tiden och därmed uppmärksammats i flera brittiska tidningar.

– Responsen har varit överväldigande och helt oväntad. Vi kommer ihåg hur vi blev exalterade när vi nådde 1 000 likes! Uppenbarligen kan folk identifiera sig med vårt positiva budskap, säger gruppen till Nyheter24.

Den stora boomen kom efter en artikel i ansedda The Guardian. Det som startade som ett skämt har nu blivit något mycket allvarligt. Gruppen får nästan 1 000 nya likes om dagen.

– Vi är alla gamla aktivister och startade English Disco Lovers efter att ha skojat om att återta förkortningen EDL. Vi ville hitta en bättre användning för den och tyckte att English Disco Lovers var den perfekta komiska motsvarigheten till hat, säger gruppen.

Försöker "googlebomba"

Nu vill disco-EDL nå nya framgångar genom att "googlebomba" English Defence League. Sajten edl.me har skapats för ett enda syfte - att komma högre upp än den antimuslimska organisationen när man söker efter "EDL" på Google. 

Metoden är inspirerad av kuppen mot den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum. När man sökte på hans efternamn var toppresultatet en sajt där ordet "santorum" förklarades vara en slags biprodukt av analsex.

Än så länge är English Disco Lovers inte bland de översta sökresultaten, men Facebookgruppen finns med på förstasidan när man söker efter "EDL". I Storbritannien finns det dock flera som hävdar att edl.me är det fjärde sökresultatet.

"Är inget fan av disco men det är bättre än David Cameron"

I sociala medier och som kampanj mot rasism har "rörelsen" i alla fall varit en given succé. 

English Defence Leagues har ännu inte reagerat officiellt på något sätt. Organisationens twitterkonto har antytt att discoälskarna tabbat sig

Ledaren i fängelse

Nyheter24 har tidigare skrivit om English Defence League i samband med att deras ledare Tommy Robinson besökte en "counterjihad"-demonstration i Stockholm. I januari dömdes han till fängelse för att ha använt en annan persons pass.

– Deras "medlemskår" är vad som sägs på andra håll främst arbetarklass, arbetslösa och fotbollshuliganer, har Anna-Sofia Quensel, utredare på stiftelsen Expo, tidigare sagt till Nyheter24 om EDL.

Se Al Jazeeras dokumentär "England 'til I die" här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?