Vad vet Facebook om dig?
Vad vet Facebook om dig?

Facebook: "Behöver du hjälp med att komma ut ur garderoben?"

Hur mycket vet egentligen Facebook om sina användare? Det frågar sig Matt, som fick frågan av Facebook om han behöver hjälp med att "komma ut".


LGBT - HBT

HBT är den svenska akronymen för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Inspirationen kom från engelska motsvarigheten LGBT - lesbian, gay, bisexual, transgender/transsexual.

När Facebookanvändaren Matt loggade in på Facebook tidigare i veckan möttes han av en högst oväntad reklambanner:

"Vill du komma ut? Behöver du hjälp?"

Matt, som de facto ännu inte har berättat för sina anhöriga att han är homosexuell - och därför söker hjälp, blev förvånad.

Hur kunde Facebook veta?

"Som många HBT-personer vet är, till en början, den största hemligheten vår sexualitet. För ett par kvällar sedan sms:ade jag en vän om råd om hur jag ska komma ut. Morgonen efter vaknade jag upp till ett "sponsrat inlägg" på Facebook som frågade: "Komma ut? Behöver du hjälp?" Hur kunde Facebook veta att så pass specifik reklam stämmer på mig?" frågar sig Matt i ett brev till Buzzfeed.

Till en början misstänkte Matt att Facebook scannat av hans sms-inkorg efter nyckelord men det avfärdades av en anställd på det amerikanska företaget.

"Kändes som ett svek"

Då Matt inte har "gillat" några HBT-relaterade sidor på Facebook blev mysteriet än större.

Enligt Buzzfeed kan det emellertid röra sig om en kommentar som Matt en gång lämnade på en länk till en artikel om homoäktenskap. Och ibland är det allt som krävs. Annonsköpare på Facebook kan nämligen rikta sina annonser beroende på användarens hemstad, ålder, favoritband, intressen, nyckelord i kommentarer och statusuppdateringar – med mera.

Trots det menar Matt att det kändes en aning obekvämt. 

"Det kändes helt klart som ett svek mot förtroendet att någon kunde komma över den informationen", skriver Matt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.