Ett virus, eller en så kallad trojan, kan länsa ditt konto.
1 av 2
Ett virus, eller en så kallad trojan, kan länsa ditt konto. - Foto: SVT
"Det räcker att du besökt fel hemsida eller varit lite vårdslös och öppnat ett mejl, så har det installerats ett program", säger Lars Byström på länskriminalen i Stockholm till SVT
2 av 2
"Det räcker att du besökt fel hemsida eller varit lite vårdslös och öppnat ett mejl, så har det installerats ett program", säger Lars Byström på länskriminalen i Stockholm till SVT - Foto: SVT

Polisen: Nätvirus har länsat konton på 140 miljoner kronor

Polisen håller just nu på med en jätteutredning – i vilken 340 personer och företag misstänks ha lurats på 140 miljoner kronor via ett virus på nätet.


Trojan stjäl pengar via din Android

Nyheter24 har tidigare skrivit om en trojan, kallad Zeus, som drabbar Android-användare och är anpassad för att stjäla pengar från internetbanker. 

Läs mer om det här.

STOCKHOLM. Ett besök på en främmande sida kan sluta med att din dator kapas av någon på andra sidan.

Polisen håller just nu på att utreda fall där människor har lurats via spionprogram, så kallade trojaner.

Enligt SVT har 340 personer och företag lurats på totalt 140 miljoner kronor.

Datorkunnig – drabbades ändå

Ett virus är allt som krävs för att pengarna ska hamna hos en tredje part.

– Det räcker att du besökt fel hemsida eller varit lite vårdslös och öppnat ett mejl, så har det installerats ett program. Det innebär att någon annan kan ha koll på det du gör på datorn, spionera och till exempel komma åt ditt bankkonto, säger Lars Byström på länskriminalen i Stockholm till SVT.

En av de drabbade personerna är en 35-årig man som beskriver sig själv som mycket datorkunnig – men att han trots det inte märkte något. Förutom att han först inte kunde logga in på sin internetbank, men vid det andra försöket fungerade det igen.

Betydande belopp

Dagen efter hade någon länsat mannens konto på 200 000 kronor.

– Det är vanliga hederliga människor som tyvärr drabbas av det här, i princip kan vem som helst drabbas. Det är också ganska betydande belopp man kommit över, totalt 140-150 miljoner kronor, säger Lars Byström, på länskriminalen, till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!