Fredag 14 Maj
Stockholm

Nya memet: Stryp någon som Darth Vader

"I find your lack of faith disturbing".
1 av 12
"I find your lack of faith disturbing". Foto:
Bilden som startade allt.
2 av 12
Bilden som startade allt. Foto:
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Internetanvändare världen över håller på att omfamna sin mörka sida. De har upptäckt Kraften - och använder den för att haka på den senaste memsuccén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det började, som det så ofta gör, med en tråd på den sociala länktipsningssidan Reddit. Där la användaren AngryBaby upp en bild på vad som i trådnamnet kallades "vadering". Det var sex dagar sedan.

Nu har vadering på mindre än en vecka blivit ett mem. I tråden och på flera andra håll läggs bilder upp dagligen. Fenomenet går ut på att efterlikna scenen ur Star Wars när Darth Vader stryper en underhuggare bara genom att använda "Kraften". 


Det enda som krävs är en person som håller upp sin hand, en annan som hoppar och en riktigt vältajmad kamera. Många menar att just detta ligger bakom succén - det är inte bara skoj utan kräver även en hel del skicklighet, skriver Huffington Post.

För den som blir "kvävd" gäller det dock att vara försiktig. Richard LeParmentier, mannen som spelade han som kvävs i Star Wars, fick stora problem med sin nacke efter filmen.

– Jag gjorde kvävningseffekten genom att spänna musklerna i nacken. Den där kvävningen fick flera konsekvenser. Jag kan inte göra det längre eftersom jag, konstigt nog, nyss gjorde en nackoperation och fick 2000-talstitan insatt där, sa han till Coventry Telegraph 2008.

Till slut har även Star Wars officiellt gett sitt stöd till det nya memet, på Twitter:

Det var dock många som ifrågasatte den första vaderingbilden och Redditanvändaren AngryBaby. Anledningen är att personen som "kväver" håller i en "Chick-fil-A"-mugg på bilden. Läskföretaget har dock inte kommenterat anklagelserna om PR-kupp.

– Läskmuggen var där av en anledning, skrev Josh Kurp på sajten Uproxx.com.

Sedan dess har dock inga bilder innehållit muggen. Om det var en reklamkupp är den nu alltså inte längre förknippad med något läskföretag.

Vaderingtråden på Reddit var ett svar till asiatiska "Hadouken"-memet, som inspirerats av manga- och animeserien Dragonball. Man kan säga att Star Wars sopade mattan med konkurrensen tämligen fort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela