"I find your lack of faith disturbing".
1 av 12
"I find your lack of faith disturbing".
Bilden som startade allt.
2 av 12
Bilden som startade allt.
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Nya memet: Stryp någon som Darth Vader

Internetanvändare världen över håller på att omfamna sin mörka sida. De har upptäckt Kraften - och använder den för att haka på den senaste memsuccén.


Det började, som det så ofta gör, med en tråd på den sociala länktipsningssidan Reddit. Där la användaren AngryBaby upp en bild på vad som i trådnamnet kallades "vadering". Det var sex dagar sedan.

Nu har vadering på mindre än en vecka blivit ett mem. I tråden och på flera andra håll läggs bilder upp dagligen. Fenomenet går ut på att efterlikna scenen ur Star Wars när Darth Vader stryper en underhuggare bara genom att använda "Kraften". 


Det enda som krävs är en person som håller upp sin hand, en annan som hoppar och en riktigt vältajmad kamera. Många menar att just detta ligger bakom succén - det är inte bara skoj utan kräver även en hel del skicklighet, skriver Huffington Post.

För den som blir "kvävd" gäller det dock att vara försiktig. Richard LeParmentier, mannen som spelade han som kvävs i Star Wars, fick stora problem med sin nacke efter filmen.

– Jag gjorde kvävningseffekten genom att spänna musklerna i nacken. Den där kvävningen fick flera konsekvenser. Jag kan inte göra det längre eftersom jag, konstigt nog, nyss gjorde en nackoperation och fick 2000-talstitan insatt där, sa han till Coventry Telegraph 2008.

Till slut har även Star Wars officiellt gett sitt stöd till det nya memet, på Twitter:

Det var dock många som ifrågasatte den första vaderingbilden och Redditanvändaren AngryBaby. Anledningen är att personen som "kväver" håller i en "Chick-fil-A"-mugg på bilden. Läskföretaget har dock inte kommenterat anklagelserna om PR-kupp.

– Läskmuggen var där av en anledning, skrev Josh Kurp på sajten Uproxx.com.

Sedan dess har dock inga bilder innehållit muggen. Om det var en reklamkupp är den nu alltså inte längre förknippad med något läskföretag.

Vaderingtråden på Reddit var ett svar till asiatiska "Hadouken"-memet, som inspirerats av manga- och animeserien Dragonball. Man kan säga att Star Wars sopade mattan med konkurrensen tämligen fort.

/
/
mem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.