Måndag 21 Jun
Stockholm

Nu kan hämndporr bli brottsligt

En av sajterna som tidigare stämts.
1 av 3
En av sajterna som tidigare stämts. Foto: Faksimil
En numera nedlagd hemsida hängde ut flera kända och okända personer.
2 av 3
En numera nedlagd hemsida hängde ut flera kända och okända personer. Foto: Faksimil
Hockeycentern Mike Zigomanis, här i Djurgårdströjan, var en av de drabbade.
3 av 3
Hockeycentern Mike Zigomanis, här i Djurgårdströjan, var en av de drabbade. Foto: Scanpix

Snart kan det bli brottsligt att lägga ut nakenbilder på gamla ex. Så blir fallet om ett lagförslag i Florida går igenom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"End revenge porn"

En grupp utsatta kvinnor har tillsammans gått samman i en organisation under parollen "End revenge porn" - "Stoppa hämndporren". Besök deras hemsida här.

FLORIDA. Länk till Facebook och Twitter - vid sidan av en nakenbild du skickade till en pojk- eller flickvän för flera år sedan. Så kan verkligheten se ut, främst för tjejer, på de så kallade "revenge porn"-sidorna, eller "hämndporr" översatt till svenska.

En rad exempel på liknande sajter har uppmärksammats de senaste åren, och många kvinnor har försökt ta strid mot upphovsmännen - de som publicerar bilderna. Hittills har det dock inte varit brottsligt. Det kan det bli ändring på om ett lagförslag i Florida går igenom.

Syns i brottsregistret

Det finns redan möjlighet att stämma ansvariga personer men det är oftast dyrt och leder sällan till att någon fälls.

– Även om människor inte är rädda för att stämmas eftersom de inte har något att förlora så är de rädda för att bli fällda för ett brott eftersom det syns i deras brottsregister, säger Erica Johnstone till Salon.

Hon är grundaren bakom frivilligorganisationen Without My Consent, som finns till för kvinnor som blivit uthängda på nätet.

Debatten om hämndporren tog ny fart efter att ett tjugotal kvinnor gått samman för att stämma en sajt i januari. Webbhotellet Go Daddy tillhandahåller sajtens servrar. De har varit i blåsväder flera gånger tidigare. Bland annat utsattes de för nätattacker sedan de gett sitt stöd till det kritiserade SOPA-förslaget förra året.

Kommentera
Kopiera länk
Dela