Här är Unicefs känga mot Facebooklikes

Svenskar gillar mycket på Facebook men bryr sig egentligen inte. Det är slutsatsen i en ny undersökning som lett fram till Unicefs nya annons: "Gilla oss på Facebook, så vaccinerar vi noll barn mot polio".


STOCKHOLM. Det kan vara lätt att trycka "gilla" på en Facebookgrupp. Men svårare att faktiskt stödja en aktivitet eller verksamhet som behöver stöd.

Nu tar FN-organet Unicefs svenska gren ställning mot "slacktivismen" på nätet. I en ny annons går det att läsa: "Gilla oss på Facebook, så vaccinerar vi noll barn mot polio". Budskapet följs av texten "inget ont om likes, men vaccin kostar pengar" och en beskrivning om hur man donerar.

– Vi uppskattar alla som gillar oss på Facebook och de är viktiga för oss. Men för att vi ska kunna köpa vaccin till behövande barn måste vi ha pengar. Man kan inte jämföra ekonomiskt stöd med en like eller retweet – det går inte att köpa vaccin för likes, säger Petra Hallebrant, kommunikationschef på Unicef Sverige, i ett pressmeddelande.

"Vill trycka like på kampanjen men det blir lite fel"

Även på Youtube har Unicef lagt upp ett klipp om kampanjen, där en pojke bland annat säger "mot sommaren har Unicef 200 000 likes på Facebook, så då klarar vi oss nog".


Bakgrunden är en ny undersökning gjord av Yougov som visar att två av tre svenskar gillat något på Facebook som de egentligen inte brytt sig om. 26 procent av de tillfrågade gillar något på Facebook för att visa stöd och nästan var femte tycker att det är ett bra sätt att stödja en hjälporganisation.

Unicefs initiativ har hyllats på sociala medier under onsdagen och torsdagen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.