Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Cinnamon challenge" kan leda till lungskador

- 22/04/2013, 17:45 -
Peter Jihde ger sig på cinnamon challenge.
1 av 4

Peter Jihde ger sig på cinnamon challenge.

Faksimil TV4

Men det går inte så bra.
2 av 4

Men det går inte så bra.

Faksimil TV4

En annan ny trend är att snorta kondomer.
3 av 4

En annan ny trend är att snorta kondomer.

Faksimil Youtube

Det verkar inte vara en trevlig upplevelse.
4 av 4

Det verkar inte vara en trevlig upplevelse.

Faksimil Youtube

"Cinnamon challenge" är populärt, till och med Peter Jihde har prövat. Men det kanske kan få konsekvenser.

"Cinnamon challenge" har antagligen passerat sin peak, och lika bra är kanske det. Nya studier visar nämligen att utmaningen, som går ut på att svälja en sked kanel, kan leda till lungskador, framförallt hos ungdomar och unga vuxna med anlag för lungsjukdomar.

– Det kan verkligen sätta dem på fel väg, säger studiens författare professor Steven Lipshultz från University of Miami, till USA Today.

30 personer till sjukhus

Även om de omedelbara effekterna av att ge sig på utmaningen, alltså hostande och fnysande, i de allra flesta fallen är ofarligt så finns det alltså en risk att lungorna utsätts för skador som visar sig senare. Under förra året behandlade amerikanska sjukhus över 30 patienter som tagit sig till sjukhus efter att ha gett sig på ett försök att svälja en sked kanel.

Håller koll efter farliga trender

Lipshultz säger även till USA Today att han är medveten om att cinnamon challenge inte är lika populärt som det brukade men att trenden inte kan sägas vara död ännu. Han tillägger även att han och hans kollegor håller koll på andra potentiellt farliga internettrender, som till exempel den nyligen uppmärksammade trenden att snorta kondomer.