Peter Jihde ger sig på cinnamon challenge.
1 av 2
Peter Jihde ger sig på cinnamon challenge. - Foto: Faksimil TV4
Men det går inte så bra.
2 av 2
Men det går inte så bra. - Foto: Faksimil TV4

"Cinnamon challenge" kan leda till lungskador

"Cinnamon challenge" är populärt, till och med Peter Jihde har prövat. Men det kanske kan få konsekvenser.


Cinnamon challenge

Cinnamon challenge dök upp strax efter millennieskiftet men blev inte riktigt populärt förrän under förra året, då det varje dag nämndes omkring 70 000 gånger per dag på twitter.
Det hela går ut på att äta en hel sked med kanel på under 60 sekunder utan att dricka någonting till, något som är mycket svårt. 

"Cinnamon challenge" har antagligen passerat sin peak, och lika bra är kanske det. Nya studier visar nämligen att utmaningen, som går ut på att svälja en sked kanel, kan leda till lungskador, framförallt hos ungdomar och unga vuxna med anlag för lungsjukdomar.

– Det kan verkligen sätta dem på fel väg, säger studiens författare professor Steven Lipshultz från University of Miami, till USA Today.

30 personer till sjukhus

Även om de omedelbara effekterna av att ge sig på utmaningen, alltså hostande och fnysande, i de allra flesta fallen är ofarligt så finns det alltså en risk att lungorna utsätts för skador som visar sig senare. Under förra året behandlade amerikanska sjukhus över 30 patienter som tagit sig till sjukhus efter att ha gett sig på ett försök att svälja en sked kanel.

Håller koll efter farliga trender

Lipshultz säger även till USA Today att han är medveten om att cinnamon challenge inte är lika populärt som det brukade men att trenden inte kan sägas vara död ännu. Han tillägger även att han och hans kollegor håller koll på andra potentiellt farliga internettrender, som till exempel den nyligen uppmärksammade trenden att snorta kondomer.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!