Facebook Home - en säkerhetsrisk

Den nya Facebookintegrationen får inte bara underbetyg av användarna - Home är också en säkerhetsrisk. Det menar flera experter.


Fungerar med dessa modeller

Facebook Home är inte kompatibelt med alla Androidmobiler utan endast de senaste. HTC:s First, One och One X samt Samsung Galaxy S III, Galaxy S 4 och Note II är de telefoner som gäller.

Säkerhetshålen flockas i den nya appen Facebook Home, hävdar nu flera it-säkerhetsexperter. Bland annat beror det på att den får väldigt stora behörigheter på de Androidmobiler där den installeras.

"Appen" är snarare ett mellanting mellan en app och ett operativsystem och integreras med hela telefonen.

– Det går att beskriva som att den nästan ger all in till kamera, sms, vilka appar som är installerade, chatt och mycket mer. Appen kräver tillgång till all information i telefonen, säger Åsa Schwarz, säkerhetskonsult, till IDG.

Hacka sig in i företagsnät via appen

Hon är en av de personer i konsultföretaget Knowit som valt att titta närmare på Facebook Home. De har testat appen med hjälp av en emulator.

Den största faran är om någon använder en smartphone med Facebook Home på ett företagsnät - då kan eventuella hackare ta sig in i företaget genom appen om de hittar säkerhetshål. Dessutom uppges det att pin-koden kopplas ur på flera telefoner när appen är installerad, uppger IDG.

Sågats av användarna

David Johansson, som också ingår i Knowit, uppmanar alla användare att ha privata mobiler och liknande kopplade till andra nät än exempelvis trådlösa nätverk på en arbetsplats.

Tidigare har Facebook Home sågats av användarna. Appen har fått dåliga betyg i Google Play store. Vissa har sagt att det är "som om ett Facebook-virus tagit över din telefon".

Se reklamfilmen från när Facebook Home lanserades:


/
IT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.