1 av 3
- Foto: Faksimil / Montage
Syrian Electronic Army, som arbetar åt den syriska regimen, har på senare tid hackat flera stora konton.
2 av 3
Syrian Electronic Army, som arbetar åt den syriska regimen, har på senare tid hackat flera stora konton.
Fifa-bossen Sepp Blatter (t.h.) fick under måndagen sitt twitterkonto hackat.
3 av 3
Fifa-bossen Sepp Blatter (t.h.) fick under måndagen sitt twitterkonto hackat. - Foto: Scanpix/Faksimil/Twitter

Så ska Twitter skydda mot framtida hack

Nyhetsbyrån AP hackades och twittrade ut att Barack Obama skadats i två explosioner. Här är Twitters nygamla sätt att lösa problemet - blir det verklighet den här gången?


Det har sagts förut och sägs igen - Twitter ska införa en så kallad tvåfaktorsinloggning. Det är lösningen på problemet med att det verkar så pass lätt att hacka ett konto på Twitter.

Medieföretag som BBC, 60 Minutes och nu senast nyhetsbyrån AP är några av de som drabbats. Så här twittrade AP:s konto på tisdagen innan det hann blockeras:


Den nya inloggningen är betydligt mer effektiv än bara ett lösenord. Till exempel: När man loggar in från en ny plattform behöver man både inloggningsuppgifterna och en genererad kod som skickas till via sms eller Twitterappen till smartphone. Man behöver alltså både lösenordet och tillgång till sin smartphone för att kunna logga in.

Enligt sajten Wired ska nu lösningen bara testas internt innan den kan börja användas bredare. Men det har sagts förut. Redan i februari gick Twitter ut med att de sökte personer som kunde arbeta med den nya tvåfaktorsinloggningen. Ändå har inget hänt hittills.

"Om Twitter redan krävt det hade vi inte sett lika många hack"

En förändring skulle vara välkommen, menar de flesta experter. Särskilt efter de uppmärksammade hacken på senare tid. Skribenten Lance Ulanoff på tekniksajten Mashable tycker att Twitter redan nu borde kräva av de med veriferade konton att de ska ha tvåfaktorsinloggning.

"Med den storlek och den typ av publik dessa konton ofta har är de också naturliga mål för hackare. Ett hackat verifierat konto leder till minskat förtroende. När AP rapporterar om explosioner i Vita huset uppmärksammas det av användarna - fast det, som i det här fallet, inte var sant", skriver han i en kolumn, och fortsätter sedan:

"Om Twitter redan hade krävt tvåfaktorsinloggning för dessa konton kan jag inte tänka mig att vi hade sett så många hack".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.