Skillnaden på kvinnliga och manliga profilbilder.
1 av 2
Skillnaden på kvinnliga och manliga profilbilder. - Foto: Faksimil sexismdetector.com
Hur sexistisk är du på Facebook?
2 av 2
Hur sexistisk är du på Facebook? - Foto: TT

Ny app: Hur sexistiska är dina vänner?

Nu kan du se hur det står till med sexismen bland dina Facebookkompisar. Ett nytt tillägg till det sociala nätverket räknar ut vilka ord som nämnts mest i samband med profilbilder.


Uppgifterna korrekta

Facebooks policy är tydlig med att exempelvis appar kan få tillgång till användares information om användaren själv ger sin tillåtelse (vilket är fallet med Sexism Detector). Det går att ta bort applikationen själv via sina inställningar men uppgifterna lagras för alltid i applikationen - helt i enlighet med det sociala nätverkets regler.

Tjejer får läsa "snygg" och "fina". Killar får läsa "dude" och "haha". Så blir det ofta när kommentarerna på profilbilderFacebook analyseras. Nu har två hackare tagit fram "Sexism Detector" - en applikation till det sociala nätverket som räknar ut detta.

– Vi har sett fenomenet, att tjejer får en annan typ av kommentarer på Facebook än killar. Vi tänkte att det här lilla hacket kunde belysa det, säger Jonatan Heyman, en av skaparna, till SVT.

"Man använder ord som bekräftar ens egen könsroll"

Om man godkänner appen via deras hemsida får den tillgång till samtliga kommentarer på alla Facebookvänners profilbilder. Efter några minuter har appen analyserat allt och visa upp två ordmoln - ett för killar och ett för tjejer.

Genusvetaren Patrik Steorn menar att sociala medier ofta präglas av tydliga könsroller.

– Det är precis som i det vardagliga livet. Man bekräftar varandras kvinnlighet och maskulinitet och använder ord som bekräftar ens egen könsroll, säger han till SVT.

Här är några twittrare som testat appen:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.