Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny app: Hur sexistiska är dina vänner?

- 08/05/2013, 20:23 -
Skillnaden på kvinnliga och manliga profilbilder.
1 av 2

Skillnaden på kvinnliga och manliga profilbilder.

Faksimil sexismdetector.com

Hur sexistisk är du på Facebook?
2 av 2

Hur sexistisk är du på Facebook?

TT

Nu kan du se hur det står till med sexismen bland dina Facebookkompisar. Ett nytt tillägg till det sociala nätverket räknar ut vilka ord som nämnts mest i samband med profilbilder.

Tjejer får läsa "snygg" och "fina". Killar får läsa "dude" och "haha". Så blir det ofta när kommentarerna på profilbilderFacebook analyseras. Nu har två hackare tagit fram "Sexism Detector" - en applikation till det sociala nätverket som räknar ut detta.

– Vi har sett fenomenet, att tjejer får en annan typ av kommentarer på Facebook än killar. Vi tänkte att det här lilla hacket kunde belysa det, säger Jonatan Heyman, en av skaparna, till SVT.

"Man använder ord som bekräftar ens egen könsroll"

Om man godkänner appen via deras hemsida får den tillgång till samtliga kommentarer på alla Facebookvänners profilbilder. Efter några minuter har appen analyserat allt och visa upp två ordmoln - ett för killar och ett för tjejer.

Genusvetaren Patrik Steorn menar att sociala medier ofta präglas av tydliga könsroller.

– Det är precis som i det vardagliga livet. Man bekräftar varandras kvinnlighet och maskulinitet och använder ord som bekräftar ens egen könsroll, säger han till SVT.

Här är några twittrare som testat appen: