Måndag 10 Maj
Stockholm

Man spionerade på hundratals via deras webbkameror

Personen bakom programmen får full kontroll över datorn.
1 av 4
Personen bakom programmen får full kontroll över datorn. Foto: Scanpix
Polisen tipsar om att sätta en post it-lapp över webbkameran.
2 av 4
Polisen tipsar om att sätta en post it-lapp över webbkameran. Foto: Scanpix
En man i Finland misstänks för att ha tagit över 100 webbkameror.
3 av 4
En man i Finland misstänks för att ha tagit över 100 webbkameror. Foto: Scanpix
Enligt Anders Ahlqvist ska man uppdatera systemet med jämna mellanrum.
4 av 4
Enligt Anders Ahlqvist ska man uppdatera systemet med jämna mellanrum. Foto: Scanpix

En man i Finland misstänks ha spionerat på över hundra unga kvinnor via deras webbkameror. Metoden kallas "ratting" och blir allt vanligare på nätet.

– Ett sätt att skydda sig är att sätta en post it-lapp över kameran, säger Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Polisen: "Så skyddar du dig"

Det är möjligt att utveckla spionprogram för alla operativsystem och även för smarttelefoner. De flesta trojaner skapas dock för Windows. Ofta sprids programmen via länkar och som datoranvändare klickar på.

– Det viktigaste man kan göra för att skydda sig är att se till så att systemet är uppdaterat och att man även har uppdaterat antivirusprogrammet. Sedan gäller det att ha ett sunt förnuft och tänka efter innan man klickar på saker, säger Ahlqvist.

Spionprogram som tar kontroll över datorer har funnits länge. Men en metod som kallas "ratting" blir allt vanligare. Den går ut på att personer tar kontroll över folks webbkameror för att kunna tjuvtitta och ta lättklädda bilder.

I Finland har en man i 30-årsåldern åtalats misstänkt för att ha fotograferat över hundra personer, främst unga kvinnor, med deras webbkameror. Mannen ska även ha tagit skärmdumpar på chattkonversationer samt letat fram nakenbilder, det skriver Hufvudstadsbladet.

Tipsar om att tejpa för webbkameran

Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist vid Rikspolisstyrelsen, förklarar att personerna bakom trojanerna i vissa fall får mer kontroll över datorn än vad ägaren har. 

– Jag tycker att alla som har en webbkamera ska fråga sig hur mycket de egentligen använder den. Ett enkelt sätt att skydda sig är att sätta en post it-lapp över kameran när man inte använder den. Jag vet flera som har gjort på det viset, säger han till Nyheter24.

Får kontroll över datorn

Spionprogrammen styrs i bakgrunden och de flesta märker inte av att de är drabbade.

– Med de här programmen kan personer ta bilder av den som sitter vid datorn utan att det syns över huvud taget. Men att det här görs för att styra webbkameror är en liten detalj i det stora hela. Personen bakom får kontroll över långt mer än bara webbkameran, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela