Lördag 8 Maj
Stockholm

Google likställer "bögigast" med "sämst"

Så här blir resultaten på Google.
1 av 4
Så här blir resultaten på Google. Foto: Faksimil
Namninsamlingen på Change.org.
2 av 4
Namninsamlingen på Change.org. Foto: Faksimil
3 av 4
4 av 4

Ibland när man söker på något på Google föreslår sökmotorn samtidigt andra resultat sett till ordets synonymer. Enligt Google är dock "bögigast" och "sämst" samma sak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så funkar det

Synonymerna är användbara på flera sätt. Söker man exempelvis efter "hilarious" på engelska får man även upp saker som beskrivs som "funny". Det går även att lägga in egna synonymer och anpassa sökmotorn på egen hand.

Om man skriver in det engelska ordet "gayest" (="bögigast") i Googles sökmotor söker man efter vad som är "worst" - det vill säga sämst. Google likställer helt enkelt de båda orden med varandra.

Söker man (på engelska) efter "de bögigaste trenderna" får man upp "de värsta trenderna" överst bland resultaten, uppger Buzzfeed.

"Ändrar det inte manuellt"

Det är ingen ny upptäckt, men det är få som lyckats påverka sökjätten. Det finns en namninsamling på Change.org men den har bara 165 underskrifter på torsdagskvällen. Inte heller inlägg på Googles produktforum har besvarats.

Till slut lyckades Buzzfeed få en kommentar från en talesperson - som konstaterade att Google inte kommer att ändra något:

"Googles resultat, inklusive när en sökterm är synonym med en annan, är en spegelbild av innehållet på nätet och hur människor söker. Dessa resultat bestäms av algoritmer och vi ändrar inte denna process manuellt, men vi tittar alltid på hur vi kan förbättra våra algoritmer", skriver personen i ett mejl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela