Nya rön om Antarktis.
1 av 2
Nya rön om Antarktis. - Foto: Faksimil Youtube / Scanpix
Forskare tror nu att isen smälter betydligt snabbare än förut.
2 av 2
Forskare tror nu att isen smälter betydligt snabbare än förut. - Foto: SCANPIX / Ap

Så kommer Antarktis att se ut när isen har smält

När de stora isarna nu tycks smälta snabbare än tidigare är det viktigare än någonsin att se vad som finns därunder. Nu släpper Nasa en ny video som visar hur Antarktis ser ut under isen.


Antarktis, jordens antagligen mest bortglömda kontinent, är till 98 procent täckt av is. Men till skillnad från Arktis finns det land därunder. Och snart kommer inte så mycket som 98 procent att vara istäckt längre, forskare har slagit fast att isen nu smälter snabbare än någonsin.

Större än tidigare trott

Något som gjort det viktigare att slå fast hur det faktiskt ser ut under isen, som på sina ställen är upp till tre kilometer tjock. Forskarteam har nu med hjälp av nya mätningar bland annat konstaterat att Antarktis är 4,8 procent större än vad man tidigare trott. Vilket bland annat betyder att det finns mer is än vad man förut räknat med. 

New York kan hamna under vatten

Bland annat har man nu kommit fram till att om all is på Antarktis skulle smälta så skulle havshöjden höjas med sammanlagt 58 meter, skriver Vice. Något som bland annat skulle innebära att New York hamnade under vatten.

Se en film från Nasa här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.