Stockholm

Sajt planerar stor protestattack: Operation "Trolla USA"

FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till nio nätjättars servrar.
1 av 5
FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till nio nätjättars servrar. Foto: AP/Scanpix
Enligt Washington Post har även telefontrafik övervakats.
2 av 5
Enligt Washington Post har även telefontrafik övervakats. Foto: AP/Scanpix
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer – något som Facebook nekar till.
3 av 5
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer – något som Facebook nekar till. Foto: AP/Scanpix
Nu får myndigheterna hård kritik i USA.
4 av 5
Nu får myndigheterna hård kritik i USA. Foto: AP/Scanpix
Programmet har varit topphemligt.
5 av 5
Programmet har varit topphemligt. Foto: AP/Scanpix

FBI:s och NSA:s övervakningsprogram Prism har fått massiv kritik i USA. Nu har två mediechefer startat en sajt som planerar en stor spam-attack mot programmet.

"Låt oss skaka om NSA:s scanners", skriver man på sajten.


Läs mer
Prism

Enligt Washington Post och The Guardian ska övervakningsprogrammet Prism ha startats år 2007. Det ska ha skett under stor sekretess och flera politiker har belagts med tystnadsplikt. NSA (National Security Agency) ska ha haft tillgång till flera stora nätföretags servrar.

Justitiedepartement har enligt uppgifterna beordrat nätjättarna att ge myndigheterna åtkomst. Detta ska ha skett via den hemliga domstolen FISA. Företagen som uppges ha – men nekar till att ha – lämnat ut information är:

Microsoft
Apple
Yahoo
Google
Facebook
PalTalk
AOL
Skype
YouTube

USA. På torsdagen avslöjade den tidigare CIA-arbetaren Edward Snowden att USA skapat ett övervakningsprogram som spionerar på människor världen över via Facebook, Google och sju andra nätjättar. 

Nyheten slog ner som en bomb och programmet – Prism – har fått massiv kritik. Nu har två mediechefer på Buzzfeed startat en sajt som planerar att samla miljontals för en spam-attack mot NSA och Prism. Attacken går under namnet "Operation: Trolla USA".

”Om miljoner av oss, på exakt samma tid, ringer eller mejlar någon med vårt terrornyckelordsfyllda script kan vi ge vår nations imponerande övervakningsapparat det test den förtjänar. De säger att de inte läser eller lyssnar på innehållet i våra budskap. Varför inte testa det? Det ska bli kul”, skriver man på sajten Trollhensa.com.

Hoppas att miljontals sprider mejlet

Nedräkningen till attacken har inletts och på onsdagen hoppas skaparna att miljontals nätanvändare deltar. 

– Vi tyckte att det skulle vara roligt att som amerikanska medborgare använda övervakningsstats-temat till ett ”internet slår tillbaka-projekt”, skriver personen som säger sig vara Buzzfeed-chefen Chris Baker i ett mejl till Dagens Media.

I sajtens mejl, som man uppmanar människor att sprida på onsdagen, finns nyckelord som tros fastna i Prism. Nyckelorden är bland andra "oppressive regime", "Manhattan" och "the bomb".

Se The Guardians intervju med Snowden här:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.