Snowden talar ut - igen.
1 av 3
Snowden talar ut - igen. - Foto: Faksimil Guardian
FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till nio nätjättars servrar.
2 av 3
FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till nio nätjättars servrar. - Foto: AP/Scanpix
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer – något som Facebook nekar till.
3 av 3
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer – något som Facebook nekar till. - Foto: AP/Scanpix

Snowden: USA har hackat Kina och Hong Kong i åratal

Edward Snowden hävdar nu att USA under en längre tid hackat och spionerat på såväl Kina som Hong Kong.


PRISM

Enligt Washington Post och The Guardian ska övervakningsprogrammet Prism ha startats år 2007. Det ska ha skett under stor sekretess och flera politiker har belagts med tystnadsplikt. NSA (National Security Agency) ska ha haft tillgång till flera stora nätföretags servrar.

Justitiedepartement har enligt uppgifterna beordrat nätjättarna att ge myndigheterna åtkomst. Detta ska ha skett via den hemliga domstolen FISA. Företagen som uppges ha – men nekar till att ha – lämnat ut information är:

Microsoft
Apple
Yahoo
Google
Facebook
PalTalk
AOL
Skype
YouTube

Visselblåsaren Edward Snowden har hållit sig gömd i Hong Kong efter det att han avslöjade sig själv som läckan bakom USA:s övervakningsprogram PRISM drogs fram i dagsljuset,

Han har tidigare öppnat för att ännu fler avslöjanden kan komma att följa och kanske är det vad som inleds nu. I en intervju med South China Morning Post berättar Snowden dels att han planerar att stanna kvar i Hong Kong för att hålla sig undan från amerikanska säkerhetsorgan.

"Slåss för rättvisa"

Men vad som är betydligt intressantare är att han även avslöjar att amerikanska säkerhetsorgan under en längre tid hackat såväl myndigheter som privatpersoner i både Hong Kong och Kina.

– Folk som tror att jag befinner mig i Hong Kong för att gömma mig har fel, jag är här för att slåss för rättvisa, säger Snowden till South China Morning Post.

Hackat "ryggraden"

Enligt Snowden har amerikanerna koncentrerat sig på att hacka vad han kallar för "ryggraden" i olika nätverk i stället för enskilda konton för att på så sätt komma över massvis med information.

Anledningen till att Snowden väljer att gå ut med informationen är för att bevisa att attacker mot privatpersoner förekommer.

– Jag är varken en förrädare eller en hjälte. Jag är en amerikan och jag tror på yttrandefriheten, säger han till South China Morning Post.

/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.