Det sociala mediet kan straffas om vilseledande annonser publiceras. Infälld: En av de annonser som anmälts till Konsumentverket.
1 av 5
Det sociala mediet kan straffas om vilseledande annonser publiceras. Infälld: En av de annonser som anmälts till Konsumentverket. - Foto: Montage
En av annonserna.
2 av 5
En av annonserna. - Foto: Konsumentverket
En annan av de som lett kunder till falska erbjudanden.
3 av 5
En annan av de som lett kunder till falska erbjudanden. - Foto: Konsumentverket
Konsumentverket slår ned på företagen.
4 av 5
Konsumentverket slår ned på företagen. - Foto: Patrik Lundin / SvD / SCANPIX
Även Facebook kan anses vara medansvariga, menar myndigheten.
5 av 5
Även Facebook kan anses vara medansvariga, menar myndigheten. - Foto: TT

Facebook kan straffas – för vilseledande annons

UPPDATERAD. Lyckligt ovetandes beställde kunderna hem ett provpaket - men i själva verket hade de gått med på ett abonnemang för tusentals kronor. Nu slår Konsumentverket ned på vilseledande Facebookannonser.


Så lyder lagen

"En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annans näringsverksamhet.

En näringsidkare får inte heller utelämna väsentlig information i marknadsföringen av sin egen eller någon annans näringsverksamhet. Med vilseledande utelämnande avses även sådana fall när den väsentliga informationen ges på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt."

(Marknadsföringslagen 2008:486, §10)

Vi har alla säkert sett annonserna. "Gå ned snabbt i vikt", "prova på succépillren", "gratis provpaket". Men när någon sedan beställt hem paketet dras ändå upp emot 1 400 kronor från kundens konto - eftersom företaget anser att man ingått ett avtal.

Konsumentverket (KO) slår ned mot flera företags annonser på Facebook. Så här skriver en av de drabbade till myndigheten:

"Jag beställde ett provpaket för 35 kronor via Facebook. Jag fick paketet med 60 tabletter. I morse när jag startade min Iphone hade jag fått ett pushnotis om att 1398 kronor dragits från mitt konto. Förstod först inte var det var, men korn sedan på att det var samma företagsnamn som dragit 35 kronor någon vecka tidigare".

"Facebook kan komma att anses ha ett medverkansansvar"

Det aktuella företaget ska skicka in ett yttrande till Konsumentverket. Om de fälls kan de beläggas med vite. Men även Facebook kan fällas om annonserna fortsätter att publiceras.

"Konsumentverket vill även informera om att Facebook kan komma att anses ha ett medverkansansvar för den otillbörliga marknadsföringen om man fortsätter att publicera dessa annonser trots kännedom om ovan nämnda omständigheter", skriver myndigheten.

Frida Löwengren, talesperson för Facebook i Sverige, skriver i ett mail till Nyheter24 att annonser som bryter mot Facebooks riktlinjer för annonsering plockas bort så fort de får en anmälning på sig. 

– Dessutom har Facebook ett rapporteringssystem där användare över hela plattformen kan rapportera innehåll inklusive annonser. Facebook granskar alla rapporter som kommer in och vidtar åtgärder om annonsen strider mot riktlinjerna, skriver Löwengren.

Tidigare anmälts till ARN

Företaget som flera anmält har tidigare varit med på varningslistor från KO. Så sent som i maj anmäldes det dessutom till Allmänna reklamationsnämnden för ett i det närmaste identiskt fall.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.