Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5079
reaktioner idag

EU: Du har ingen rätt att ta bort dig från Google

En person eller organisation har inte rätt att plockas bort från sökresultaten på Google. Det har nu EU-domstolens generaladvokat konstaterat. Hos Google firar man beslutet.

Google glömmer inte bort dig.

EU-domstolen i Luxemburg.

Googles yttrandefrihetschef i Europa jublar över beskedet från generaladvokaten.

Endast felaktig och kriminell information plockas bort.

LUXEMBURG. Det finns inget i EU:s lagstiftning som ger en människa rätten att "bli glömd" från Google och andra sökmotorer.

Beskedet från EU-domstolens generaladvokat Niilo Jäskinen fick Googles ledning att jubla på torsdagen.

– Det här är ett bra utlåtande för yttrandefriheten. Vi är glada att se att det stöder vår åsikt att det vore censur att tvinga sökmotorer att ta bort laglig och legitim information, säger Bill Echikson, yttrandefrihetschef på Google i Europa, enligt brittiska Metro.

Spansk tidningsartikel bakom fallet

Anledningen till att frågan tas upp i EU-domstolen är en tidningsartikel om en skuldsatt fastighetsägare i Spanien 1998. I november 2009 hörde mannen av sig och klagade på att artikeln dök upp när man sökte på hans namn. Mannen fick rätt men Google överklagade.

I sitt yttrande till domstolen skriver Jäskinen att söktjänsterna inte kan hållas ansvariga för vilka personuppgifter som dyker upp i deras resultat. Endast felaktig eller kriminell information kan plockas bort med stöd av EU:s dataskyddsregler, skriver Computer Sweden.

Mer:

17 olämpliga handlingar – på Google Street View